Kemoterapi sonrası nötropenik ateş ya da nötropenik sepsis gelişen çocukların evdeki bakımlarının incelenmesi
  1. Tez No: 58918
  2. Yazar: SEVCAN ATAY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NURGÜN PLATİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Kemoterapinin yan etkileri, nötropeni, nötropeninin evde bakımı, nötropenide aile eğitimi. iv, Side effects of chemotherapy, neutropenia, home care of neutropenia, family teaching in neutropenia
  7. Yıl: 1997
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 51
Özet
ÖZET Araştırma kemoterapi sonrası nötropenik ateş ya da nötropenik sepsis gelişen çocukların evdeki bakımlarını incelemek amacıyla tanımlayıcı olarak planlanmıştır. Araştırma Hacettepe Üniversitesi İhsan Doğramacı Çocuk Hastenesi Onkoloji ve Hematoloji Polikliniklerinde kanser tanısı ile izlenen çocuklar üzerinde yapılmıştır. Araştırmanın evreni konusundan kesin bir sayı belirlenemediğinden örneklem seçiminde“süre”esas alınmış ve 4-12 yaşlan arasındaki tüm çocuklar araştırma kapsamı içinde tutulmuştur. Verilerin toplanmasında literatüre ve araştırmacının gözlemlerine dayanarak hazırlanan bir anket formu kullanılmıştır. Araştırmanın ön uygulaması sonucunda son halini alan anket formu ile 1- Haziran 1996 - 1 Aralık 1996 tarihleri arasında, 6 aylık süre içinde toplam 32 çocuk üzerinde araştırma gerçekleştirilmiştir. Araştırma sonucunda kemoterapi sonrası nötropenik ateş ya da nötropenik sepsis ile hastaneye yatan çocukların çoğunluğunun 0-1 yıldır kanser tanısı ile izlenen, ilk ya da ikinci kür kemoterapi alan, lösemi tanılı erkek çocuklardan oluştuğu belirlenmiştir. Çocukların çoğunluğunun kemoterapiden 8-10 gün sonra hastaneye yüksek ateş nedeniyle getirildikleri, evde bakımı konusunda ailelerin yeterince bilgilendirilmedikleri, bilgi verilen konulardan en çok anımsanan konunun ise pişmemiş yiyeceklerin verilmemesi olduğu, çocukların evde ayrı yatabilecekleri kendilerine ait bir odalarının bulunmadığı, ağız bakımı uygulanmadığı, evde çiçek yetiştirildiği, besinlerin hazırlanmasında herhangi bir özelliğe dikkat edilmediği ve kemoterapi soması çocuğa özel bir diyet uygulanmadığı araştırmanın bulgularım oluşturmaktadır. Bu araştırmada çocuklar normal değer olan 4000-10000/ mm3 düzeyinde beyaz küre ile kemoterapiye alınırlarken, bu düzey nötropenik ateş ya da sepsis tanısıyla hastaneye yattıklarında 400-1000/mm3 düzeyine kadar düşebilmektedir. Ancak ateş nedeniyle hastaneye tekrar gelen çocuklardan alman kültürlerde çoğunlukla herhangi bir üreme belirlenmemiştir. Bu bulgular doğrultusunda bu çocukların ailelerinin hastaneden taburcu olmadan önce tedavi, komplikasyonlar ve çocuğun evde bakımı konusunda hemşireler tarafından özenle bilgilendirilmeleri önerilmiştir, örnek bir bilgilendirme içeriği oluşturulmuş ve EK 3 de verilmiştir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY The study has been planned as descriptive with the purpose of examining the care of children at home who experience neutropenic fever or neutropenic sepsis following chemotherapy. The children followed up in the Oncology and Hematology outpatient clinics of Hacettepe University îhsan Doğramacı Children's Hospital with the diagnosis of cancer were included in the study. As it was not possible to detedmine a definite number for the universe of the study, the sample selection was based on“time”and all the children between the ages of 4-12 were included in the study. For data collection a questionaire basing on literature as well as the observations of the researcher was used. The questionaires was applied to 32 children in total, during a period of 6 mounts between June 1 st 1996- December 1 st-1996. The results of the study show that most of the children who were hospitalized due to neutropenic fever to neutropenic sepsis after chemotherapy were male children with leukemia who were followed up for 0-1 year with the diagnosis of cancer and who experienced their first or second cure of chemotherapy. The findings of the study also show that most of the children were taken to the hospital due to high fever, 8-10 days following the chemotherapy. It was found that information which was remembered by most of the families before leaving for home, were warning about not giving their children any raw food. According to the other results of the study, these children did not own a private room at home. They did not apply any mouth care, there were vase or pot flowers in the house, no special precautions were taken while preparing food for these children and in addition a special diyet was not applied to them. Children were started chemotherapy with a normal value of 4000- 10000/mm3 white blood counts, but it was observed that this value had decreased to 400-1000/mm3 when the children were hospitalized due to neutropenic fever or sepsis. However, no bacterial growth was observed in the cultures of most of the childern who came to hospital due to high fever. Basing to the results of the study, it was suggected that nurses should carefully in form the families of these children about the treatment and complications as well as the home care. A content of a teaching guide has been prepared and peresented in Appendix 3.