Startup firmalarındaki başarısızlık nedenleri üzerine bir araştırma
A research on the reasons of the failures in startup companies
  1. Tez No: 589204
  2. Yazar: FİKRET BİLİCİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FAİK TUNÇ BOZBURA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mühendislik Bilimleri, Engineering Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Startup, Girişim, Yeni Girişim, Girişimcilik, Girişimci, Startup, initiative, new enterprise, entrepreneurship, entrepreneur
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mühendislik Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Mütercim Tercümanlık Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 67
Özet
Çalışma, startup firmalarının başarısızlık nedenlerini değerlendirmek amacıyla hazırlanmıştır. Literatür taraması bölümünde startup kavramı anlatılmış ve ilgili kavramlar tanımlanmıştır. Söz konusu tanımlardan sonra Türkiye'de 2018 yılında açılıp kapanan işyerlerine ilişkin istatistiklere yer verilmiş ve literatürde startup firmalarının başarısızlık nedenleriyle ilgili yapılmış olan araştırmalar incelenmiştir. Bu bölüm sonrasında araştırmayla ilgili genel bilgiler verilmiş ve diğer bölümde de faaliyeti sona ermiş ve belirli kısıtları sağlayan startup firmalarının girişimcilerinin, startupların başarısızlık nedenleriyle ilgili hazırlanan anket sorularına verdiği cevaplar, tablolar halinde incelenmiştir. Araştırma sonuçlarına göre; yetersiz sermaye ve iş tecrübesi, plansızlık, yanlış lokasyon, yanlış ekiple çalışma, kriz, verimsiz iş düzeni, yanlış zamanlama, iletişim yetersizliği, fizibilite sorunları, müşteri kitlesini iyi tanımama söz konusu sebeplerden bazılarıdır.
Özet (Çeviri)
The study was prepared to evaluate the reasons of failure of startup companies. In the literature review section, startup concept is explained and related concepts are defined. After the determined definition of the opening and closing establishments in Turkey in 2018 are included in the statistics and in the literature, researches about the reasons of failure of startup companies were investigated. After this chapter, the general information concerning the research is given and in the other section, the answers given to the questionnaire questions about the reasons of the failures of startup companies and the answers of the entrepreneurs and the startup companies that provide certain constraints to the survey questions about the causes of the failure were examined in tables. According to the research results; insufficient capital and work experience, unplanning, incorrect location, working with the wrong team, crisis, inefficient work order, improper timing, lack of communication, feasibility problems, not knowing the customers' demands are some of the reasons.