Teknoloji geliştirme bölgelerinde kurulmuş start-up şirketlerinde pazarlama faaliyetlerinin incelenmesi Ankara ili örneği
An examination of marketing activities in start-up companies established in technology development zones: The case of Ankara
  1. Tez No: 889197
  2. Yazar: MURAT KEMAL AKGÜL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YUNUS BAHADIR GÜLER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Teknoloji Geliştirme Bölgeleri (TGB), Start-up şirketleri, Pazarlama stratejileri, Finansal kısıtlar, Profesyonel destek, Technology Development Zones (TDZs), Start-up companies, Marketing strategies, Financial constraints, Professional support
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 102
Özet
Bu çalışma, Ankara'daki Teknoloji Geliştirme Bölgelerinde (TGB) faaliyet gösteren start-up şirketlerin pazarlama faaliyetlerini incelemektedir. Araştırma, bu şirketlerin iş yapıları, pazarlama stratejileri ve genel performansları hakkında önemli bulgular sunmaktadır. Vergi avantajları ve teşviklerin, TGB'lerde şirket kurma nedenleri arasında öne çıktığı tespit edilmiştir. Ayrıca, start-up'ların büyük bir kısmının yazılım ve siber güvenlik gibi alanlarda faaliyet gösterdiği belirlenmiştir. Pazarlama stratejileri ve uygulamaları konusunda ciddi eksiklikler dikkat çekmektedir. Pazarlama personeli genellikle sadece bir kişiden oluşmakta ve bu kişinin asıl görevi farklı olduğu görülmüştür. Bu durum, pazarlama faaliyetlerinin yeterince profesyonelce yürütülemediğinin göstergelerindendir. Finansal kısıtlamalar, start-up şirketlerinin büyüme ve profesyonelleşme süreçlerinde önemli bir engel olarak ortaya çıkmaktadır. Danışmanlık desteği almak isteyen şirketlerin çoğu, bütçe yetersizliği nedeniyle profesyonel destek veya personel alamadıklarını belirtmiştir. Bu döngüden kurtulmak isteyen firmaların alternatif finansman kaynaklarına yönelmeleri ve maliyetleri azaltmak amacıyla ortak pazarlama faaliyetleri yürütebilecekleri iş birlikleri kurmaları önerilmektedir. Pazarlama ekiplerini genişleterek ve profesyonel destek alarak, daha etkili pazarlama stratejileri geliştirebilir ve rekabet avantajlarını artırarak sürdürülebilir bir büyüme sağlayabilirler.
Özet (Çeviri)
This study examines the marketing activities of start-up companies operating in Technology Development Zones (TDZs) in Ankara. The research provides significant findings about the business structures, marketing strategies, and overall performance of these companies. It has been identified that tax advantages and incentives are prominent reasons for establishing companies in TDZs. Additionally, a large portion of the start-ups are found to operate in fields such as software and cybersecurity. There are notable deficiencies in marketing strategies and applications. Marketing personnel generally consist of only one person, whose primary role is usually different. This indicates that marketing activities are not being conducted professionally enough. Financial constraints emerge as a significant barrier in the growth and professionalization processes of start-up companies. Most of the companies seeking consultancy support reported that they could not afford professional support or personnel due to budget insufficiency. Companies wishing to break this cycle are recommended to explore alternative financing sources and establish collaborations to conduct joint marketing activities to reduce costs. By expanding their marketing teams and obtaining professional support, they can develop more effective marketing strategies, enhance their competitive advantage, and achieve sustainable growth.