Bezier benzeri eğrilerin spiral olma şartları ve geçiş eğrileri
Certain conditions for bezier-like curves to be spiral curves and transition curves
  1. Tez No: 589218
  2. Yazar: ASLI AYAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BAYRAM ŞAHİN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Matematik, Mathematics
  6. Anahtar Kelimeler: Bezier Curves, Spiral Curves, Bloss Curves, Grabowski Curves, BDGT, Computer Aided Geometric Design
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Geometri Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 125
Özet
Bu tez beş bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde Bilgisayar destekli geometrik tasarım (BDGT) alanının kısa bir tarihi ve bu tezde elde edilen sonuçların alt yapısı gerekçeleri ile birlikte sunulmuştur. Bu bölümde ayrıca çalışılan konunun literatürde hangi boşluğu doldurduğu verilmiştir. İkinci bölümde, tezde kullanılacak temel kavramlar, tanımlar ve teoremler verilmektedir. Üçüncü bölümde, Bezier eğrilerine benzer olarak inşa edilen, üstel Bezier benzeri eğriler için spiral olma şartları bulunmakta ve bu spiral eğrisi yardımıyla beş tür geçiş eğrisi elde edilmektedir. Dördüncü bölümde, iki şekil parametreli düzlemsel trigonometrik eğriler için spiral eğrisi olma şartları elde edilmektedir ve geçiş eğrisi olma durumları incelenmektedir. Bezier ve Bezier benzeri bu eğrilerin, Bloss ve Grabowski eğrisi olma durumları beşinci bölümde incelenmektedir. nahtar sözcükler: Bezier Eğrileri, Spiral Eğriler, Bloss Eğrileri, Grabowski Eğrileri, BDGT, Bilgisayar Destekli Geometrik Tasarım.
Özet (Çeviri)
This thesis consists of five chapters. In the first chapter, a brief history of the Computer Aided Geometric Design (CAGD) field and the infrastructure of the results obtained in this thesis are presented together with the background information. In this chapter, we also clearly stated the position of our problems in literature. In the second chapter, the basic concepts, definitions and theorems to be used in the thesis are given. In the third chapter, spiral conditions are found for exponential Bezierlike curves constructed similar to Bezier curves, and five types of transition curves are obtained by using this spiral curve. In the fourth chapter, the spiral curve conditions are obtained for the planar trigonometric curves with two shape parameters and the transition curve conditions are examined. In the last chapter, we check the possibility of Bezier curves and Bezierlike curves to be Bloss curve or Grabowski curve which are well known in highway design.