Yenidoğan yoğun bakımda ebeveynlerin güçlendirilmesi: Empathic-n ölçeği'nin Türkçe uyarlaması
Turkish adaptation of the empowerment of parents in the intensive care – neonatology: Empathic-n scale
- Tez No: 589219
- Danışmanlar: PROF. YASEMİN AKBULUT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sağlık Kurumları Yönetimi, Health Care Management
- Anahtar Kelimeler: Aile Merkezli Bakım, Ebeveyn Memnuniyeti, EMPATHIC-N, Geçerlilik, Güvenirlik, Uyarlama, Adaptation, EMPATHIC-N, Family Centered Care, Parental Satisfaction, Reliability, Validity
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 98
Özet
Yenidoğan Yoğun Bakımda Ebeveynlerin Güçlendirilmesi: EMPATHIC-N Ölçeği'nin Türkçe Uyarlaması Aile merkezli bakım felsefesi pediatrik hasta bakımının vazgeçilmez bir öğesi olarak gelişmiştir. Bu çalışmanın amacı; orijinali Hollandaca olan Empowerment of Parents in the Intensive Care-Neonatology (EMPATHIC-N), isimli ölçeğin Türkçe'ye uyarlama çalışmasının yapılmasıdır. Araştırmaya Hacettepe Üniversitesi İhsan Doğramacı Çocuk Hastanesi yenidoğan yoğun bakım ünitelerinden hizmet alan, çalışmaya katılmayı kabul eden ve araştırma kriterlerine uyan toplam 134 ebeveyn dahil edilmiştir. Araştırmanın yürütülmesi için ilgili hastaneden izin alınmıştır. Ayrıca, Hacettepe Üniversitesi Girişimsel Olmayan Araştırmalar Etik Kurulu'ndan etik kurul izni alınmıştır. Araştırma verileri 15 Mayıs 2018 – 15 Haziran 2019 tarihleri arasında toplanmıştır. Veri toplama aracı olarak araştırmacı tarafından geliştirilen bilgi formu ve Latour ve arkadaşları tarafından (2012) geliştirilen EMPATHIC-N Ölçeği'nin Türkçe dil geçerliliği ve uyarlaması tamamlanan ve“Yenidoğan Yoğun Bakımda Ebeveynlerin Güçlendirilmesi: EMPATHIC-N Ölçeği”adını alan araç kullanılmıştır. Ölçek 57 madde ve beş alt boyuttan (bilgi, bakım ve tedavi, ebeveyn katılımı, organizasyon, profesyonel tutum) oluşmaktadır. Ölçeğin Türkçe'ye uyarlama çalışmaları kapsam ve dil ile yapı geçerliliği olmak üzere iki başlıkta yapılmıştır. Uyarlama çalışmaları ölçek sahibinin yönergesi ve ISPOR (The translation and cultural adaption group of the international society for pharmacoeconomics and out come research) talimatları doğrultusunda gerçekleştirilmiştir. Buna göre, ölçeğin kapsam geçerliğinin değerlendirilmesi için görüş almak üzere 56 uzmana ulaşılmıştır. Uzman görüşleri doğrultusunda ölçeğin iç tutarlılık katsayısı olan cronbach'ın α değeri ,955 olarak hesaplanmıştır. Ölçek için madde-toplam istatistikleri hesaplanmış, herhangi bir maddenin çıkarılması sonucunda cronbach α değerleri anlamlı bir farklılaşma göstermemiştir. Bunun yanında, kapsam geçerliği oranı, her bir ölçek alt boyutu için kapsam geçerlik indeksi hesaplanmıştır. Ölçeğin güvenirliğinin belirlenmesinde,“madde toplam puan korelasyonu, Cronbach α iç tutarlılık, ikiye bölme, sınıf içi korelasyon katsayısı”kullanılmıştır. Verilerin analizi ile elde edilen bulgulara göre, Yenidoğan Yoğun Bakımda Ebeveynlerin Güçlendirilmesi: EMPATHIC-N Ölçeği'nin Türkiye'de yenidoğan yoğun bakım ünitelerinde ebeveynlerin memnuniyet düzeylerini ölçmek için geçerli ve güvenilir bir araç olduğu bulunmuştur. Uyarlaması yapılan ölçeğin araştırmalarda kullanılması ve farklı kültürlerde elde edilen sonuçlar ile karşılaştırılması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
Turkish Adaptation of the Empowerment of Parents in the Intensive Care – Neonatology: EMPATHIC-N Scale Family-centered care philosophy has developed as an indispensable element of pediatric patient care. The aim of this study is adaptate the original Dutch version of“The Empowerment of Parents in the Intensive Care-Neonatology (EMPATHIC-N)”Questionnaire in to Turkish language. A total of 134 parents who received healthcare services from the neonatal intensive care units of Hacettepe University İhsan Doğramacı Children's Hospital, who agreed to participate in the study and met the research criteria were included in the study. Permission was obtained from the relevant hospital for conducting the study. In addition, the ethics committee approval was obtained from the Non-Interventional Research Ethics Committee of Hacettepe University. The research data were collected between May 15, 2018 – June 15, 2019. General information form developed by the researcher and EMPATHIC-N Scale developed by Latour et al. (2012) (Yenidoğan Yoğun Bakımda Ebeveynlerin Güçlendirilmesi: EMPATHIC-N; Turkish language validity and adaptation were performed by researcher) were used as data collection tools. The scale consists of 57 items and five sub-dimensions (information, care and treatment, parental participation, organization, professional attitude). The Turkish adaptation of the scale was carried out under two headings: content-language and construct validity. Adaptation studies were carried out in accordance with the instructions of the scale owner and the instructions of ISPOR (The translation and cultural adaptation group of the international society for pharmacoeconomics and out come research). To obtain opinions for the assessment of the content validity of the scale 56 experts were reached. According to expert opinions, Cronbach's α value, which is the internal consistency coefficient of the scale, was calculated as 0,955. Item-total statistics were calculated for the scale, and Cronbachs α values did not show any significant differentiation after subtraction of any item. In addition, content validity ratio and content validity index were calculated for each scale sub-dimensions. To determine the reliability of the scale, item total score correlation, Cronbach α internal consistency, split into half and intraclass correlation coefficient were used. According to the findings obtained with the analysis of the data,“Yenidoğan Yoğun Bakımda Ebeveynlerin Güçlendirilmesi: EMPATHIC-N”Scale was found to be valid and reliable instruments to measure parents' satisfaction levels in neonatal intensive care units in Turkey. It is recommended that the adapted scale be used in researches and compared with the results obtained from different cultures.