Soyutlama becerisini değerlendirmeye yönelik atasözleri ölçeği'nin psikometrik özelliklerinin sağlıklı bireylerde incelenmesi
Investigation of psychometric properties of the proverbs scale for evaluating abstraction skills in healthy individuals
- Tez No: 589220
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜLBAHAR BAŞTUĞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Atasözleri Ölçeği, Bilişsel Beceriler, Soyutlama Becerisi, Abstract Thinking Ability, Cognitive Functions, Proverb Scale
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Disiplinlerarası Adli Bilimler Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Adli Psikoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 87
Özet
Türkiye'de adli psikoloji alanında bireylerin bilişsel becerilerinin değerlendirilmesini sağlayacak ölçeklere ihtiyaç duyulmaktadır. Bu çalışmada bireylerin soyutlama becerilerini ölçmeyi sağlayan Atasözleri Ölçeği'ni geliştirme amaçlanmıştır. Atasözleri hem toplumun ortak kültür değeri olması hem de bireyin bilişsel becerileri hakkında ipucu vermesi sebebiyle önemlidir. Araştırmanın örneklemi Uşak'ta yaşayan 124 katılımcıdan oluşmuştur. Bu çalışmada katılımcılara Atasözleri Ölçeği'nin yanı sıra bilişsel becerileri değerlendiren Mutfak Resmi Testi, Standardize Mini Mental Test, Montreal Bilişsel Değerlendirme Ölçeği, WAIS-R Yargılama alt ölçeği ve WAIS-R Benzerlikler alt ölçeği ile Sosyodemografik Bilgi Formu uygulanmıştır. Araştırmanın sonucunda Atasözleri Ölçeği'nin soyutlama ve muhakeme becerilerini ölçmeye yarayan WAIS-R Yargılama ve Benzerlik alt ölçekleri ve Mutfak Resmi Testi Yargılama alt ölçeği ile pozitif yönde anlamlı bir ilişkinin bulunduğu saptanmıştır. Faktör analizi sonuçlarında çoklu faktör yapısı elde edilmiştir. İleride yapılacak çalışamlar için önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
A scale which provides the assessment of cognitive abilities of individuals is needed on forensic psychology in Turkey. This study aims to develop the Proverbs Scale that evaluate abstract thinking ability of individuals. Proverbs are important not only because of the common cultural value of the society, but also because it gives clues about the cognitive skills of the individual. The study sample consists of 124 participants living in Uşak. In this study participants applied Socio-Demographic Questionnaire, the Proverbs Scale, the Mini Mental Standard Examination, the Kitchen Picture Test, the Montreal Cognitive Assessment, the Comprehension and Similarities subscales of Wechsler Adult Intelligence Scale-Revised. As a result of the study, it was found that there was a positive relationship between the Proverbs Scale and WAIS-R Judgment and Similarity subscales and Judgment subscale of the Kitchen Picture Test which measure abstraction and reasoning skills. Multiple factor structure was obtained from factor analysis. Suggestions were made for future studies.