Türkiye'nin gümrük sisteminin AB gümrük sistemine uyumlaştırılması: Uyumlaştırma sonrası performansa etkileri
Harmonization of Turkey's customs system in EU customs system: Performance effects after harmonization
- Tez No: 589326
- Danışmanlar: DOÇ. DR. TUNAY KÖKSAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, İşletme, International Relations, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Gümrük, Gümrük Mevzuatı, Customs, Customs Legislation
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Toros Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası Ticaret ve Lojistik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 103
Özet
Dünya genelinde, ülkelerin en büyük ve belirgin özelliği, her bir ülkenin kendi dışında kalanların tümü veya büyük çoğunluğuyla ilişki halinde olmasıdır. Geniş bir açıdan bakıldığında, ülkeler arası ilişkiler ekonomik, sosyal, siyasal, kültürel, askeri, sportif vb. niteliklerde olabilir. Türkiye ile AB arasında, 1 0cak 1996 tarihinde Gümrük Birliği'nin kurulması ile dış ticaretimizde yeni bir döneme girilmiştir. Gümrük Birliği ile sanayi malları ithalatında AB ülkelerine karşı gümrük tarifeleri sıfırlanarak, üçüncü ülkelere karşı bazı ürünler dışında AB'nin ortak gümrük tarifesi uygulanmaya başlandı. AB'nin ortak gümrük tarifesinin yüzde 4-5 dolaylarında olduğu düşünülürse Türkiye'nin geçmişle karşılaştırıldığında tarifelerini çok önemli ölçüde indirdiği görülür. Çalışmanın birinci bölümünde Avrupa Birliği Gümrük sistemi, Birlik Gümrük Kanunu ve AB Gümrük Mevzuatı hakkında bilgi verilmiştir.İkinci bölümde; Türkiye'de Gümrük Kavramı, Gümrük Mevzuatı,Gümrük Kanunu, Gümrük Denetimiyle İlgili Yükümlülükler başlıklar halinde sıralanmıştır. Çalışmanın üçüncü ve son bölümünde ise Araştırma Sorularına yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
The largest and most significant feature of the countries around the world is that each country is in contact with all or majority of the countries remaining outside of their countries. When considered from a broad point of view, the relations between countries may have economic, social, political, cultural, military, sportive and so on qualifications. With establishment of the Customs Union between the EU and Turkey on 1 January 1996, a new era was entered in our foreign trade. Upon entering into force of the Customs Union, the customs tariffs against EU countries were reduced to zero in the importation of industrial goods and the EU's common customs tariff against third countries was started to be implemented except some products. If it is thought that EU's common customs tariff is around 4-5 per cent, it will be seen that Turkey reduces its tariffs in a very considerable extent when it is compared to Turkey's past. In the first part of the study, information has been given about the European Union's Customs System and Custom Law and EU's Customs Legislation. In the second part, Customs Concept, Customs Legislation, Custom Act, Customs and Liabilities related to the control of the customs in Turkey has been listed in the form of topics. In the third and last part of the study, Research Questions have been addressed.