Aristoteles mantığında kavramın anlamı ve hakikati
The meaning and truth of the concept in Aristotelian logic
  1. Tez No: 589375
  2. Yazar: İBRAHİM HALİL GEÇGEL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HÜSEYİN SUBHİ ERDEM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Felsefe, Philosophy
  6. Anahtar Kelimeler: Kavram, Tümel, Anlam, Gerçeklik, Hakikat, Mantık, Concept, Universal, Meaning, Reality, Truth, Logic
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 52
Özet
İnsanı karakterize eden en temel özelliklerin başında bilgi (Episteme), ahlak (ethos, éthos) ve estetik (aisthesis: algı, duyum) gelir. Bilgi, insani yetilerin en evveli olarak tebarüz eder. Bilme, düşüncenin kapsamında hem epistemolojinin temel konusu hem de mantığın konusu olarak belirir. İnsan düşünen bir canlı olduğuna göre, düşünmenin en temel yapı taşı kavram olarak öne çıkar. Kavram incelemesi düşüncenin analizini de gerekli kılar. Bu yüzden kavram konusu felsefi düşünce geleneği bağlamında hem epistemolojinin hem de mantık ve mantık felsefesinin en temel tartışmalarının başında yer tutmuştur. Aristoteles düşünce sistematiğinde“bir objenin zihindeki tasavvuru”olarak kısaca tanımlanan kavram, delaleti yönünden çeşitli sınırlamalarla filozofların sağın ve pekin bilgi kriterleri bağlamında tanım konusu yapılmıştır. Aristoteles'in öncelleri olan antik yunan düşünürlerinin kavramı ve buna bağlı olarak varlık ve gerçekliği tanımlamaları, kavramın antik çağda içeriğinin şekillenmesini sağlamıştır. Kavramın tanımı, delaleti ve gerçekliği Aristoteles sonrasında da düşünürlerin ilgisinden düşmemiş ve tartışma konusu olmuştur. Özellikle ortaçağda Hristiyan kilise babalarının filozofik çalışmalarında kavramın gerçekliği, önemli yer işgal eder. Bunu takiben İslam düşünürlerinin Aristoteles mantığını yeniden değerlendirmelerinde de kavramın gerçekliği ve delaleti yine akademik ilgiye değer, bir değerlendirme konusu yapılmıştır. Bu tez çalışmasında biz, Aristoteles'in felsefi kuramında kavram ve kavramın hakikati konusunu ele alıp değerlendireceğiz.
Özet (Çeviri)
Knowledge (episteme) , morality (ethos) and aesthetics (aisthesis) are the main characteristics that characterize human beings. Knowledge appears as the basis of human abilities. Knowing appears as the subject of both epistemology and logic within the scope of thought. Since human is a thinking creature, the most basic building block of thinking is the concept. Concept analysis also requires analysis of thought. Because of this concept is important topic of discussion in the context of philosophical thought tradition for epistemology and philosophy of logic. The concept which defined as the imagination of an object in the mind in Aristotle's system of thought, has been made subject to definition in terms of correct and precise information criteria of philosophers with various limitations in terms of guidance. Ancient Greek thinkers, who were the predecessors of Aristotle, defined the concept and consequently the existence and reality so the content of the concept was shaped in ancient times. The definition, guidance and reality of the concept attracted the attention of thinkers after Aristotle and continued to be the subject of discussion. Especially in the Middle Ages in the philosophical works of the Christian church fathers, the reality of the concept is important. After that the reality of the concept is largely influential in the re-evaluation of Aristotle logic by Islamic thinkers. In this thesis, we will examine and evaluate the concept and the truth of the concept of Aristotle's philosophical theoria.