Using preferred learning styles of the EFL Turkish high school students
İngilizce'yi yabancı dil olarak öğrenen Türk lise öğrencilerinin tercih ettikleri öğrenme stillerini kullanma
- Tez No: 589402
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NESLİHAN ÖZKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Öğrenme stilleri, VARK modeli, dil öğrenme, öğrenme stili modelleri, Learning styles, the VARK model, language learning, learning style models
- Yıl: 2019
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Ufuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 130
Özet
Öğrencilerin öğrenme stillerinin nasıl tanımlandığı uzun yıllardır tartışılmaktadır ve eğitimde kullanılan farklı modeller mevcuttur. Öğrenme stilleri, öğrenmeyi etkileyen önemli faktörlerden biri olarak kabul edilmektedir, bu nedenle, öğrenme stillerinin belirlenmesi, öğrencilerin okul yaşamındaki başarısını artırmak, eğiticilerin motivasyonlarını ve eğitim kalitesini artırmak için çeşitli çalışmalara konu olmuştur. Bu çalışma, bir özel okulda okuyan 9., 10., 11. ve 12. sınıf lise öğrencilerinin tercih ettiği öğrenme stillerini belirlemeyi ve bu öğrenme stilleri ile cinsiyet, sınıf düzeyi ve akademik başarı arasındaki ilişkiyi incelemeyi amaçlamaktadır. Öğrencilerin genel öğrenme stillerini belirlemenin, yabancı dil öğretmenleri tarafından derslerde öğrencileri için kullanılabilecek gerekli verileri sağlayacağı düşünülmektedir. Tüm öğrencilerin öğrenme yeteneğine sahip olduğunu ancak her birinin kendine özgü bir tarzı olduğunu ve bilgilerin edinilmesinin, algılanmasının ve işlenmesinin dört farklı yolun kullanılması yoluyla gerçekleştiğini belirten VARK modeli, görsel, işitsel, okuma / yazma ve kinestetik, öğrenme stillerini belirlemek için kullanılmaktadır. Araştırmamızda VARK Modeli 8.01 versiyonu kullanılmıştır. Verilerin analizinde SPSS yazılımı kullanılmıştır. Çalışmamızın verileri nominal ölçekte olduğundan, verilerin analizinde Chi-Square testi kullanılmıştır. Araştırma sonucunda öğrencilerin en çok tercih edilen öğrenme stilinin kinestetik stil olduğu, cinsiyet, sınıf düzeyi ve akademik başarı ile öğrenme stilleri arasında anlamlı bir ilişki bulunmadığı belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The way in which learning styles of students are identified has been discussed for many years and there are different models used in education. Learning styles are regarded as one of the most important factors that affect learning; therefore, the determination of learning styles is subject to various studies in terms of increasing students' success in school life, motivation of trainers and quality of education. This study aims to determine the preferred learning styles of 9th, 10th, 11th and 12th grade high school students in a private school and to examine the relationship between these learning styles and gender, grade level and academic achievement. It is thought that determining the general learning styles of the students will provide the necessary data which can be integrated by the foreign language teachers to the lessons. The VARK model, which states that all students have the ability to learn, but each has its own different style, and that the acquisition, perception and processing of the information takes place through the use of four different channel paths: visual, auditory, reading / writing and kinesthetic, was used to determine learning styles. SPSS software was used to analyze the data. Since the data of our study was on a nominal scale, Chi-Square test was used in the analysis of the data. As a result of the study, it was determined that the most preferred learning style of the students was kinesthetic style, but no significant relationship was found between gender, grade level and academic achievement and learning styles.