Çalışanların makro, mikro kültür ve insan kaynakları uygulamaları algılar arasındaki ilişkiler
The relationship between employees' macro, micro perceptions of culture and perceptions of human resources practices
- Tez No: 589426
- Danışmanlar: PROF. DR. JÜLİDE KESKEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Bireyin Kültür Algısı”, Örgüt Kültürü”, İnsan Kaynakları Uygulamaları”, Individual's Perception of Culture”, Organizational Culture”, Human Resource Practices”
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 158
Özet
İnsan kaynakları uygulamalarının işletme stratejilerine dolaylı yoldan katkı sağladığı yapılan araştırmalarla desteklenmiştir. Örgütler tarafından bu bilinç son yıllarda oldukça artış göstermiştir. Bu aşamada insan kaynakları uygulamalarının etkililiği algısı için toplumsal değerler ve örgüt değerlerini kapsayan kültür faktörünün algısının ne derece etkiye sahip olduğunu araştırmak gerekmektedir. Araştırmanın temel sonucu olarak kültür algısının insan kaynakları uygulamaları etkililiği algısı üzerinde öneme sahip olduğu bulgusuna ulaşılmıştır. Çalışma bu yönüyle açıklayıcı bir araştırma olup literatürdeki birçok çalışmayı destekler niteliktedir.
Özet (Çeviri)
It has been supported by researches that human resources practices contribute indirectly to business strategies. This awareness has increased considerably in recent years by organizations. At this stage, it is necessary to investigate the effect of perception of cultural factor including social and organizational values for the effectiveness of human resources applications. As a main result of the study, it was found that perception of culture has an importance on perception of effectiveness of human resources applications. In this respect, the study is descriptive and supports many studies in the literature.