Kadına yönelik şiddete ilişkin tutumlar ve siyasi eğilimler ilişkisinde değerlerin rolü
The role of values in relationship between attitudes toward violence against women and political tendency
- Tez No: 589452
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İNCİ BOYACIOĞLU BAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Sosyoloji, Psychology, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Kadına yönelik şiddet, siyasi eğilim, temel değerler, çelişik duygulu cinsiyetçilik, Violence against women, political tendency, basic human values, ambivalent sexism
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Psikoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 98
Özet
Bu araştırmada siyasi eğilimler ve kadına yönelik şiddete ilişkin tutumlar arasındaki ilişkinin temel değerlerin aracılık rolü ile açıklanması ve değerlerin aracılık rolleri üzerinde etkili olacağı düşünülen çelişik duygulu cinsiyetçiliğin düzenleyici etkisinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Veri toplama seti, Evlilikte Kadına Yönelik Şiddete İlişkin Tutumlar Ölçeği, Portre Değerler Anketi, Çelişik Duygulu Cinsiyetçilik Ölçeği ve Siyasi Eğilim Soru Formundan oluşmaktadır. Veriler, İzmir ilinin merkez ilçelerinde yaşayan 255 katılımcıdan toplanmıştır. Verilerin analizi için SPSS Process makrosu kullanılmış olup, koşullu etki analizleri (moderated mediation) gerçekleştirilmiştir. Aracılık etkileri her bir değer için iki farklı model kullanılarak test edilmiştir. Elde edilen bulgulara göre sağ siyasi eğilim ve kadına yönelik şiddeti onaylayıcı tutumlar ilişkisi üzerinde başarı, güvenlik ve uyma-geleneksellik değerlerinin aracılık etkisi bulunmaktadır. Sol siyasi eğilim ve kadına yönelik şiddete karşıt tutumlar arasında ise evrenselcilik ve hazcılık değerinin aracılık rolü bulunmaktadır. Aracılık ilişkilerinde korumacı cinsiyetçiliğin ve düşmanca cinsiyetçiliğin modellere bağlı olarak farklı koşullarda düzenleyici etkileri bulunmaktadır. Ek olarak siyasi eğilim ile ilişkili muhafazakârlığın ve milliyetçiliğin araştırma değişkenleri ile olan korelasyonel ilişkileri incelenmiştir. Bu doğrultuda, hem milliyetçiliğin hem de muhafazakârlığın fiziksel şiddete ilişkin tutumlar ile pozitif yönlü bir ilişkisi bulunduğu saptanmıştır. Yapılan araştırmanın, kadına yönelik şiddete ilişkin tutumlar üzerinde etkili olan sosyal psikolojik faktörlerin belirlenmesi ve kadına yönelik şiddet sorununun çözümünde üretilebilecek önerilere işaret etmesi bakımından literatüre katkı sağlayabileceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
The main purpose of this research explain the mediator role of basic human values in the relationship between political tendency and attitudes toward violence against women and to specify the moderator effect of the ambivalent sexism which is expected to have an effect on basic human values. For preparing the survey, The Scale of Attitudes Toward Violence Against Women in Marriage, Portrait Values Questionnaire, Ambivalent Sexism Inventory and Political Tendency Form are used. Surveys are applied to 255 participants who lives in central district of Izmir. For analyse of data SPSS Process macro is used and practiced conditional effect analysis (moderated mediation). Mediation effects of values are tested by using two different models for each value. According to results, achievement, security and conformity- tradition values have an effect on the relationship between right-wing political tendency and positive attitudes toward violence against women. Universalism and hedonism values have an effect on the relationship between left-wing political tendency and positive attitudes toward violence against women. Depends on models, in different conditions, hostile sexism and benevolent sexism have moderator effect on the relationship of mediation relationships. In addition, correlation of research variables and conservatism and nationalism which are related to political tendency are examined. It is found that there are positive relations between both conservatism and nationalism and attitudes toward phsical violence. In the context of to examine the social psychological factors and to point the suggestions about solutions for violence against women problem, this research can contribute for literature.