Resim sanatında görsel imajlar, kod ve bellek
Visual images, code and memory in art of painting
- Tez No: 589507
- Danışmanlar: PROF. RIDVAN COŞKUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Resim sanatı, İmaj, Kod, Bellek, Art of painting, Pictorial language, Image, Code, Memory
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Resim Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 149
Özet
İmajlar, resimsel anlatıyı güçlü bir şekilde etkilemektedir. Görsel imajlar, bellek kodlarıyla, sanatçıyı birey olarak etkileyip sanatın dilini şekillendirmektedir. Geleneksel resim sanatında imgeler, çeşitli resim yüzeyleri üzerinde imaja dönüşmekteyken, ileri teknolojinin devreye girmesiyle, ışıklı yüzeyler üzerinde işlenmişlerdir. Böylece, sanat akımlarında, eser üretme süreci etkilenmiştir ve imge-kod ilişkisi, çağa uygun anlatım dilleriyle ele alınmaya başlamıştır. Bu araştırmada, resim sanatının önemli göstergeleri olan imaj, kod ve bellek kavramları, dört bölümde incelenmiştir. Birinci bölümde, imaj tanımlanmaya çalışılmış ve resim sanatında gerçekliğin yerine kullanılan göstergeler araştırılmıştır. İkinci bölümde, imaj-kod ilişkisine değinilmiştir. Resim dilinin iletişim şekli olan kod-alıcı ilişkisinin işlevselliği, anlam bakımından araştırılmaktadır. Görünenin arkasındakinin işaret ettiği, farklı görsel algı süreçlerinin durumu, resim sanatından örneklerle incelenmektedir. Üçüncü bölümde, belleğin eylemsel süreci, biçim ve bilinç kavramları tanımlanarak, bu kavramların resimde kullanımları araştırılmıştır. Bellek kavramı, kültürel ve teknolojik gelişmelerle, günümüze kadar çeşitli kırılma noktaları geçirmiştir. Bu bağlamda, bellek üzerinden görsel oluşumlar incelenirken, resimdeki biçimin algılanabilirliğine ve bilincin biçimi algılamadaki tetikleyici rolüne değinilmiştir. Dördüncü bölümde ise, araştırmacının resimsel anlatıda imaj, kod ve bellek ile ilgili çalışmaları yer almaktadır. Resim sanatındaki bellek deneyimleri ve bu süreçte kodlanan görsel imajların oluşumları, iki temel başlık altında incelenmektedir. İlk ana başlıkta, yöntemin belirleyici olduğu teknikler kullanılarak, imaj, bellek ve kod arasındaki ilişkinin tasvir edildiği resim örnekleri; ikinci ana başlıkta ise, araştırmacının oluşturduğu, dijital olanaklarla yeniden üretilmiş imajlar yer almaktadır.
Özet (Çeviri)
Images influence to the pictorial narrative. While visual images affect artist as an individual with memory codes, they also shape the attitude of the art. In the conventional art of painting, the images were transformed into vision on various pictorial surfaces and issued on the illuminated surface with introduction of advanced technology. In this way, creating of works in art the relation between image and code has been begin to be considered an appropriate expression language in art movements. In this study, image, code and memory concepts which are the most important signs of the art of are studied in four main sections. In the first chapter, the image is tried to be defined and the effect of the signs used in place of reality is investigated. In the second chapter, the relation between image and code is mentioned. The way of communication of painting language is the relationship between code and receiver and its functionality is being investigated in terms of meaning. The situation that indicates the different visual perception process behind the visible is examined with examples through the art of painting. In the third chapter, the operational process of memory, then the concepts of form and consciousness are defined and their usage in painting is investigated. The concept of memory has undergone various breaking points from cultural and technological developments to the present day. In this context, while moving through the visual formations over the memory, the perceptibility of the form in the picture and its triggering role of consciousness are mentioned. In the fourth chapter, the researcher's works related to image, code and memory in the pictorial narrative are included. Memory experiences in the art of painting and the formation of visual images encoded in this process are examined under two main parts. In the first main part, the pictures depicted on the relationship between image, memory and code with the technique determined by the method, and in the second main part, the images created by the researcher were reproduced with digital techniques.