Psikolojik danışmanlık merkezine başvuran kadınların çocukluk çağı travmaları, yetişkinlik bağlanma biçimi ve aleksitimi arasındaki ilişkinin incelenmesi
Analysis of the relevance between alexithmia and childhood trauma and attachment styles of the women who applied to psychological counseling center
- Tez No: 589563
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AYŞEGÜL YETKİN TEKİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Çocukluk çağı travmaları, Yetişkin bağlanma biçimi, Aleksitimi, Childhood trauma, Attachment styles, Alexithmia
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Haliç Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 98
Özet
Yapılan araştırmanın temel amacı çocukluk çağı travmaları, yetişkinlik dönemindeki bağlanma biçimleri ve aleksitimi arasındaki ilişkinin incelenmesi ve kliniğe başvuran kadınların demografik özelliklerine göre çocukluk çağı travmaları, yetişkinlik dönemindeki bağlanma biçimleri ve aleksitimi düzeylerinin farklılık gösterip göstermediklerinin belirlenmesidir. Araştırmanın örneklemi Psikolojik Danışmanlık Merkezinde kliniğe başvuran 114 kadından oluşmaktadır. Araştırmanın verilerini incelemek için; Çocukluk Çağı Ruhsal Travma Ölçeği (CTQ); Yakın İlişkilerde Yaşantılar Envanteri-II (YİYE-II); Toronto Aleksitimi Ölçeği - TAÖ-20 (Toronto Alexithymia Scale (TAS-20); ve Demografik Bilgi Formu kullanılmıştır. Araştırmanın analizinde IBM SPSS 23 programı kullanılmıştır. Değişkenler arasında ilişki olup olmadığını belirlemek amacıyla korelasyon analizi yapılmıştır. Katılımcıların demografik özelliklerine göre çocukluk çağı travmaları, yetişkinlik dönemindeki bağlanma biçimleri ve aleksitimi düzeylerinin farklılık gösterip göstermediğini belirlemek amacıyla iki kategorili değişkenler için bağımsız örneklem t testi ve üç ve daha fazla kategorili değişkenler için tek yönlü varyans analizi kullanılmıştır. Buna göre kliniğe başvuran kadınların çocukluk çağı travmaları, yetişkinlik dönemindeki bağlanma biçimleri ve aleksitimi düzeyleri arasında istatistiksel olarak pozitif yönlü anlamlı ilişkiler olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Çocukluk çağı travmaları, yetişkinlik dönemindeki bağlanma biçimleri ve aleksitimi ölçeklerinin alt boyutlarının da kendi aralarında ilişkisi olduğu görülmektedir. Kliniğe başvuran kadınların çocukluk çağı travmaları, yetişkinlik dönemindeki bağlanma biçimleri ve aleksitimi düzeyleri önceden almış oldukları psikiyatrik tanılarına göre farklılık göstermektedir. Kadınların yetişkinlik dönemindeki bağlanma biçimlerinin eğitim durumlarına göre farklılık gösterdiği sonucu elde edilmiştir. Bununla birlikte aleksitimi düzeylerinde de çalışma durumlarına göre farklılık olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The main purpose of the research is analyzing the relation between childhood trauma, adult attachments and alexithymia. Moreover, it is also researched whether forms of childhood trauma and the levels of alexithymia differ according to the demographic characteristics of women presenting to the clinic. The sample of the study consisted of 114 women who applied to the Psychological Counseling Center. Childhood Mental Trauma Scale (CTQ); Inventory of Experiences in Close Relationships-II (YİYE-II); Toronto Alexithymia Scale-TAS-20 (Toronto Alexithymia Scale (TAS-20) and Demographic Information Forms were used on collecting data for the study. Analysis of the study has been done by using IBM SPSS 23 program. In addition, correlation analysis was performed to determine whether there was a relationship between the variables. In order to determine whether the trauma of childhood trauma, attachment styles and alexithymia levels in adulthood differ according to the demographic characteristics of the participants, independent sample t test was used for two-categorical variables and one-way analysis of variance for three and more categorical variables. As a result of the study, it was concluded that there were statistically significant positive relationships between childhood trauma, attachment styles and alexithymia levels in adulthood. Childhood trauma, adulthood attachment patterns and sub-dimensions of alexithymia scales were found to have high correlations among themselves. Childhood trauma, adulthood attachment styles and alexithymia levels of the women presenting to the clinic vary according to the psychiatric diagnoses they have already received. While the attachment styles of women in adulthood vary according to their educational background, alexithymia levels differ according to their working status.