Ticari araç kullanan sürücülerin algılanan stres düzeyleri ile iş doyumu arasındaki ilişkinin incelenmesi
The relationship between commercial vehicle driver's perceived stress level and job satisfaction
- Tez No: 589587
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NESRİN DUMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: İş Doyumu, Stres Düzeyi, Ticari Araç Sürücüleri, Joc Satisfaction, Stress Level, Commercial Vehicle Drivers
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Haliç Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 84
Özet
Bu araştırma ticari araç kullanan sürücülerin algılanan stres düzeyleri ile iş doyumu arasındaki ilişkiyi bazı değişkenlere göre incelemeyi esas almaktadır. Bu amaçla İstanbul ili Eyüp ilçesindeki psikoteknik değerlendirme merkezine başvuru yapan, yaşları 18-60 arası değişen 180 ticari araç sürücüsüne Kişisel Bilgi Formu, Algılanan Stres Düzeyi Ölçeği ve Minnesota İş Doyum Ölçeği uygulanmıştır.Araştırmanın sonuçlarına göre sürücülerin stresinin iyi düzeyde, iş doyumlarının normal düzeyde olduğu görülmüştür. Sürücülerin iş doyumu düzeylerinin yaş, ekonomik durum ve hizmet süresine göre anlamlı bir şekilde farklılaştığı belirlenmiştir. Buna göre yaşları 18-26 aralığında olan sürücülerin 26-42 ve 42-60 yaş aralığında olan sürücülere göre anlamlı düzeyde iş doyumları daha düşük, stres düzeyleri daha yüksektir. Ekonomik olarak geçimini zor sağlayan sürücülerin ekonomik durumlarını orta, iyi ve çok iyi olarak değerlendiren sürücülere göre anlamlı düzeyde iş doyumları daha düşük, stres düzeyleri daha yüksektir. Aynı zamanda 10 yıl ve daha üzeri hizmet süresi olan sürücülerin daha az hizmet süresi olan sürücülere göre anlamlı düzeyde iş doyumları daha yüksek, stres düzeyleri daha düşüktür. Bununla birlikte yaş, ekonomik durum ve hizmet süresi ile stres düzeyleri arasında da anlamlı farklılaşma bulunmuştur. Stres ile iş doyumu arasında ters yönlü bir ilişki olduğu ve stres arttığında iş doyumunun azaldığı sonucuna ulaşılmıştır. Araştırmanın bundan sonraki stres düzeyleri, iş doyumu alanlarında yapılan araştırmalara kaynak niteliğinde olması hedeflenmektedir.
Özet (Çeviri)
This study aims tothe relationship between commercial vehicle drivers' perceived stress level and job satisfaction. For this reason, Personal Information Form, Minnesota Job Satisfaction Scale and Perceived Work Stress Scale were applied to180 commercial vehicle drivers applying to the psychotechnical center in Eyüp, İstanbul. According to the results of the study, the stress level of the drivers is good and their job satisfaction is in normal condition. It was determined that the job satisfaction of the drivers differed significantly according to age, economic status and service life. According to this, drivers aged 18-26 have lower job satisfaction than drivers aged 26-42 and 42-60, stress levels are higher signiticantly. According to this, drivers that make it difficult to live economically have lower job satisfaction than drivers with economic status is middle, good and very good, stress levels are higher significantly. Same time, drivers working more than 10 years are higher job satisfaction than drivers working less than 10 years, stress levels are lower significantly. However, there was a significant difference between age, economic status and service duration and stress levels. There is an inverse relationship between stress and job satisfaction and job satisfaction decreases as stress increases.The aim of this study is to be the source of the next job satisfaction and stress level.