Türkiye'de sosyal politikalarda kadın (1999-2004)
Woman in Turkey in social policy(1999-2004)
- Tez No: 589663
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SERKAN TUNA
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Sosyoloji, Türk İnkılap Tarihi, Education and Training, Sociology, History of Turkish Revolution
- Anahtar Kelimeler: Sosyal Politika, Kadın, Eğitim, İstihdam, Sosyal Güvenlik, Social Policy, Women, Education, Employment, Social Security Page
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 393
Özet
“Türkiye'de Sosyal Politikalarda Kadın (1999-2004)”konulu doktora tez çalışmasında eğitim ve çalışma yaşamı özelinde Türkiye'de kadına yönelik sosyal politikalar incelenmiştir. Bu çerçevede sosyal politikalara etki eden ulusal ve uluslararası düzenlemeler belirlenerek bunların nasıl uygulandığı ve hangi sonuçlara yol açtığı tarihsel araştırma yöntemi içerisinde değerlendirilmiştir. Buna göre Türkiye, gerek eğitim gerekse istihdam alanında önemli uluslararası sözleşmeleri kabul etmiş ve bunların da etkisiyle iç hukukunda çeşitli düzenlemeleri hayata geçirmiştir. Bunun sonucunda, sekiz yıllık eğitim de dâhil olmak üzere eğitimin her kademesinde gelişmeler yaşanmakla birlikte kız çocuklarının eğitime katılmaları ve kadın öğretmenler konusundaki hedeflere tam olarak ulaşılamamıştır. Ekonomik kriz ortamında kadın istihdamına yönelik de önemli faaliyetler yürütülmüştür. Başta Avrupa Birliği müktesebatı olmak üzere istihdam alanında da yeni bir mevzuat kabul edilmiş ve kadının istihdamdaki konumunun güçlendirilmesi amaçlanmıştır. Ancak ekonomik krizin etkilerinin yanı sıra özelleştirme politikasının da etkisiyle kadın istihdamında çeşitli problemler yaşanmıştır. Bu açıdan eğitimde olduğu gibi istihdam alanında da hedeflere ulaşmak mümkün olmamıştır. Tüm bunlardan hareketle, 1999-2004 döneminde Türkiye'de kadına yönelik yürütülen sosyal politikalarda uluslararası sözleşmelerin önemli bir etkisinin olduğu görülmektedir. Bunların da katkısıyla iç mevzuatta önemli değişikliklere gidilerek kayda değer uygulamalar söz konusu olmuşsa da bunların etkisi sınırlı kalmıştır.
Özet (Çeviri)
Doctoral thesis on ''Women in Turkey in social policy (1999-2004)' education and social policies for working women in Turkey in private life were examined. In this context, national and international regulations affecting social policies were determined and evaluated in the historical research method. According to this, Turkey in the field of education as well as employment adopted international conventions and, under the influence of these, implemented various regulations in domestic law. As a result, progress has been made in all levels of education, including eight years of education, but the goals of girls' participation in education and female teachers have not been fully achieved. In the economic crisis environment, important activities were carried out for women's employment. A new legislation was adopted in the field of employment, in particular the European acquis communautaire and the aim was to strengthen the position of women in employment. However, due to the effects of the economic crisis as well as the privatization policy, various problems were experienced in female employment. In this respect, it was not possible to reach the targets in the field of employment as in education. All this having been said, it is seen that international agreements have an important effect on social policies for woman in the period 1999-2004. Although significant changes have been made in the domestic legislation with the contribution of these, significant impacts have been observed, but their impact has been limited.