Eğitsel oyunlara dayalı sosyal bilgiler öğretiminde ilkokul öğrencilerinin küresel vatandaşlığa ilişkin algı ve görüşleri
Perceptions and opinions of primary school students about global citizenship in social studies teaching based on educational games
- Tez No: 589662
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÖMÜR GÜRDOĞAN BAYIR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Social studies, Educational games, Global citizenship, Primary education teacher
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sınıf Öğretmenliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 163
Özet
Eğitsel oyunlara dayalı Sosyal Bilgiler öğretiminde ilkokul öğrencilerinin küresel vatandaşlığa ilişkin algı ve görüşlerini incelemeyi amaçlayan bu araştırmada karma yöntem desenlerinden tek gruplu gömülü desen kullanılmıştır. Araştırma bir devlet okulunda 22 öğrencinin katılımıyla gerçekleştirilmiştir. Kişisel bilgi formu, küresel vatandaşlık algı ölçeğiyle toplanan nicel verilerin analizinde Wilcoxon İşaretli Sıralar Testi ve yarı-yapılandırılmış görüşme aracılığıyla toplanan nitel verilerin çözümlenmesinde ise betimsel analiz yöntemi kullanılmıştır. Araştırma sonucunda öğrencilerin Küresel Vatandaşlık Algı Ölçeğinden aldıkları öntest ve sontest puanları arasında anlamlı bir farklılık bulunmuştur. Eğitsel oyunlara dayalı Sosyal Bilgiler öğretiminin ilkokul öğrencilerinin küresel vatandaşlığa ilişkin algı ve görüşlerinin gelişmesine önemli bir etkisinin olduğu ortaya çıkmıştır. Görüşme sonucunda öğrenciler küresel vatandaşlığı; dünya vatandaşlığı, hak ve sorumlulukları yerine getiren birey, evrensel değerlere sahip birey, temel becerileri edinen birey ve dünyayı koruma biçiminde açıklarken; küresel vatandaşın özelliklerini; beceri, değer, hak ve sorumluluklar biçiminde açıklamışlardırlar. Öğrenciler eğitsel oyun tekniğini; eğlenceli, kalıcı, kolaylaştırıcı, değer ve beceri kazandırıcı olarak belirtmişlerdir. Öğrenciler öğretim süreci için; doğa gezilerine çıkma, müzeleri dolaşma, tiyatro etkinliklerine katılma, hayvanat bahçesine gitme, sınıfa uzman davet etme, bulmaca, bilgisayar oyunlarından yararlanma ve çizgi film kullanımı gibi öneriler getirmişlerdir. Anahtar Sözcükler: Sosyal Bilgiler, Eğitsel oyunlar, Küresel vatandaşlık, Sınıf öğretmenliği.
Özet (Çeviri)
In this study, which aims to examine the perceptions and views of primary school students about global citizenship in the social studies teaching based on educational games, one group embedded design was used. The study was conducted in a public school with the participation of 22 students. Descriptive analysis was used for the analysis of qualitative data collected through interviews. Wilcoxon Signed Ranks Test was used for the analysis of quantitative data. As a result of the research, a significant difference was found between the pretest and posttest scores of the students on the global citizenship perception scale. It can be said that education based on educational games given in Social Studies course has a significant effect on improving students' global citizenship perceptions. As a result of the interview, the definitions of global citizenship given by the students; world citizenship, the individual who fulfills the rights and responsibilities, the individual with universal values, the individual acquiring the basic skills and the protection of the world; global citizenship characteristics; skills, values, rights and responsibilities. Students said the contributions of educational games; entertaining, permanent, facilitating, value and skill acquisition as stated. In order to make the education process more effective, quality and permanent, the students made suggestions such as going on nature trips, visiting museums, participating in theater activities, going to the zoo, invitation of experts, puzzle computer games and cartoons.