Uluslararası muhasebe, denetim ve finansal raporlama standartlarının tarihsel gelişim sürecinde 1989-2019 yılları arasında Türkiye'de yapılan çalışmaların içerik analizi
The content analysis of studies conducted between 1989 - 2019 of international accounting, auditing and financial reporting standards in terms of historical development process.
- Tez No: 589678
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NAMIK KEMAL ERDEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Türkiye Muhasebe Standartları (TMS), Türkiye Finansal Raporlama Standartları (TFRS), Türkiye Denetim Standartları (TDS), Nitel Araştırma, İçerik Analizi, NVivo, Turkey Accounting Standards (TMS), Turkey Financial Reporting Standards (TFRS), Turkey Auditing Standards (TDS), Qualitative Research, Content Analysis, NVivo
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 251
Özet
İşletmelerin, iç ve dış dünyalarına gerçeğe uygun finansal bilgi sunmaları gerekmektedir. Bu bilgilerin sunumu için belirli muhasebe, denetim ve finansal raporlama standartlarına göre düzenlenmiş çıktılar elde edilmelidir. İşletmelerin uluslararası faaliyetlerde bulunmasıyla birlikte bu standartların zamanla daha kapsayıcı olmasına ihtiyaç duyulmaya başlanmıştır. Her alanda olduğu gibi muhasebe, denetim ve finansal raporlama sistemleriyle ilgili yaptırımlar da ülkeler arası farklılıklar göstermektedir. Bu farklılıkların en aza indirilmesi, küresel muhasebe standartlarının oluşturulması ve uyumlaştırma çabaları; işletmeler için uluslararası alanda ortak bir dil, karşılaştırılabilirlik ve şeffaflık sağlayacaktır. Muhasebe standartlarının uygulanabilir olması için denetime tabi tutulması gerekmektedir. Denetim sürecinin düzenli bir biçimde yürütülmesi, uluslararası denetim standartlarıyla uyumlu olmasına bağlıdır. Bu nedenle son dönemlerde muhasebe, denetim ve finansal raporlama standartları ile ilgili gelişmelerin hangi yönlere eğilim gösterdiği ve nasıl değişikliğe uğradığı, muhasebe standartlarına dair en kapsamlı düzenlemenin hangi dönemde, kimler tarafından yapıldığı ve bu konuda kamu veya özel kurumlar tarafından yapılan çalışmaların benzerlikleri ve farklılıkları içerik analizi ile ortaya konmuştur. Hemen her gün milyarlarca veri oluşturulmaktadır ve bunların çoğu düzensizdir. Bu verilerin kontrol edilebilmesi için araştırmacılar nicel veya nitel araştırmalar yapmaktadır. Her araştırma yönteminde farklı veri toplama ve verileri analiz etme yöntemleri vardır. Ancak nitel araştırma yöntemi toplumsal değişimi anlamaya çalışarak teori elde etmeye ve araştırmacının kendi görüş gücüyle analizine imkan tanıdığı için çalışmanın temelini oluşturmaktadır.
Özet (Çeviri)
Businesses are required to provide fair financial information to their internal and external worlds. For the presentation of the information, it should produce outputs that are arranged according to certain accounting, auditing and financial reporting standards. With the international activities of companies, these standards have become more inclusive over time. As in all other areas, enforcements on accounting, auditing and financial reporting systems may vary between countries. Minimizing these differences, establishing global accounting standards and harmonizing efforts will provide a common language, comparability and transparency for enterprises internationally. Accounting standards need to be audited for their applicability. The regular conduct of the audit process depends on compliance with international audit standards. Therefore, the developments in the accounting, auditing and financial reporting standards in recent years tend to and how it has changed, how the most comprehensive regulation on accounting standards were introduced in which period, by whomever, the similarities and differences between the studies conducted by public or private institutions were revealed by content analysis. Billions of data are generated almost every day, and most of them are irregular. In order to check this data, researchers conduct quantitative or qualitative research. Each research method has different methods of collecting and analyzing data. However, the qualitative research method is the basis of the study as it allows obtaining theory by trying to understand social change and to analyze the researcher with his / her own power of view.