Türk ceza hukukunda seçim suçları ve cezaları
Electoral crimes and punishments in turkish criminal law
- Tez No: 589684
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AHMET BOZDAĞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Demokrasi, Oy hakkı, Temsil, Seçim Hukuku, Seçim Suçları, Seçmen Kütükleri, Oy Sandığı, Resmi Belge, Sahtecilik, Democracy, Right tovote, Representation, Election Law, Election Crimes, Electoral Registers, Ballot Box, Official Document, Fraud
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 151
Özet
298 sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütük- leri Hakkında Kanunu'nun 133 ve devamı maddelerinde düzenlenen seçim suçlarının incelendiği bu yüksek lisans tezinin amacı; konu ile ilgili önceki çalışmalar ve kanun koyucunun konu ile ilgili düzenle- melerinden yararlanarak, seçim hukuku, akabinde seçim suçlarının neler olduğu, bu suçların unsurlarını, oluşum şekillerini, özelliklerini, özel görünüş şekillerini, nitelikli hallerini, yaptırımlarını, soruşturma ve kovuşturma şekillerini, yetkili mahkemeleri ve güncel gelişimini incelemektir. Böylece okuyucuya konu ile ilgili geniş bilgi yelpazesi sunulacaktır. Çalışma konusu, disiplinler arası bir zeminde bulunduğu için konunun hem anayasal boyutu hem de ceza hukuku boyutu irdelenerek, anayasa hukuku bakımından seçim kavramı ve günümüze gelene kadar geçirdiği evreler ile ceza hukuku bakımından suçun incelenmesi sırasında güncel gelişmeler, doktrinel farklılıklar ve Yargıtay kararlarından yararlanılmıştır. Bununla birlikte; çalışma konusunun içerdiği suçlar, resmi belgede sahtecilik suçu ve resmi belgeyi bozmak, yok etmek, gizlemek suçuyla bağlantılı olduğu ve kimi maddelerde söz konusu suçlara direk atıfta bulunulduğu için, kamu güvenine karsı suçlar içerisinde yer alan resmi belgede sahteci- lik suçlarında korunan hukuksal fayda da incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this master's thesis, which deals with the election offenses regulated in 133 and following Law No. 298 on Key Provisions of Elections and Electoral Registers; is to examine the electoral law, the subsequent election offenses, the elements and forms of the related offenses, the characteristics of the offenses, the special appearance forms of the offenses, the competent courts in the trial, the qualified cases, the investigation and prosecution forms, the sanctions and current development by utilizing the previous studies on the subject and the legislator's regulations on the subject; in this way, to provide the reader with a wide range of information on the subject. Since the subject of thestudy is on an interdisciplinary basis, both the constitutional and criminal law aspects of the subject were examined, the concept of election in constitutional law and the stages it has göne through until today and the current developments, doctri- nal differences and decisions of the Supreme Court have been utilized during the examination of the crime. However; since the offenses of the subject matter are related to the offense of falsification and destruction of the official document, and the direct reference to the offenses in some articles, the legal benefit protected in the offenses against public trust is also examined.