الإفــلاس الاحـتـيـالـي في الفقه الإسلامي والقانون التركي دراسة مقارنة
İslam hukuku ve Türk medeni hukukunda hileli iflas: Karşılaştırmalı bir çalışma
- Tez No: 954320
- Danışmanlar: PROF. DR. OSAMA AL HAMWİ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: İflas, Hileli İflas, Konkordato, Tasfiye, Borçlanma, Bankruptcy, Fraudulent Bankruptcy, Composition To Prevent Bankruptcy, Liquidation, Insolvency
- Yıl: 2025
- Dil: Arapça
- Üniversite: İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 270
Özet
Hamd alemlerin Rabbi olan Allah'a mahsustur, salat ve selam peygamberlerin ve elçilerin en şereflisi üzerine olsun. (Bu bölümü, teknik olarak çıkarsan iyi olur. Özette olmaz. Yine de sen bilirsin) Fonlara saldırı suçlarının, mali haklara yönelik bir tehdit, işlemlerin yasal düzenlemesinin ihlali ve bireylerin faaliyet ürünlerine sahip olma haklarının meşru ve yasal olarak korunmasına yönelik bir saldırıya yol açması nedeniyle toplumun güvenliğini ve ekonomik sistemlerinin istikrarını etkilediğine şüphe yoktur. Hileli iflas kararının Türk hukuk ve içtihadındaki durumunun ayrıntılı bir şekilde ele alınması, giderek ciddi bir ekonomik sorun haline gelen bu meselenin hukuki boyutlarının da detaylı bir şekilde incelenmesi gerekmektedir. Zira hileli iflas davalarına ilişkin prosedürlerde çok önemli yasal boşluklar ve kanuni eksiklikler göze çarpmaktadır. Ticari ve ekonomik hayattaki önemi, bu suçu tanımlamak, sınırlarını ve özelliklerini belirlemek ve bu suça karışanların takip edilmesinde yardımcı olacak bir kaynak oluşturmak üzere bu konuyu seçtim. Böylece Türk hukukundaki ilgili cezai hükümlerin ne ölçüde uygulandığını ortaya koymak ve incelemek mümkün olacaktır. Araştırma esnasında Betimsel analitik karşılaştırmalı yöntem takip edilmiştir. Bu, planda yer alan konuların belirlenip incelenmesi hususunda araştırmamıza en uygun yöntem olarak benimsenmiştir. Araştırmamızın başlığı da bu doğrultuda netleşmiştir:“İslam Hukukunda Hileli İflas ve Türk Hukukunda Karşılaştırmalı Bir Çalışma”. Giriş, beş bölüm ve sonuçtan oluşan çalışmada, hileli iflas suçunun tanımı ve diğer fonlara saldırı suçlarından ayrıldığı noktalara yer verilmiştir. İslam şeriatı ve Türk hukukunda hileli iflas suçuna ilişkin hukuki hükmün vurgulanması, suçun oluşması için karşılaştırmalı hukukun gerektirdiği hileli yöntemlerin belirlenmesi, ayrıca şeriat içtihatları ve Türk hukukunda hileli iflas suçları için öngörülen cezaların tespiti, hileli iflas suçlarıyla mücadelede asil İslam hukuku içtihatlarının önceliğinin doğrulanması; ceza davasını oluşturmak, kontrollerini ve bileşenlerini tanımlamak, şeriat tarafından öngörülen cezaları açıklığa kavuşturmak; bu suçla mücadele için Türk yasa koyucu tarafından öngörülen usulleri ortaya koymak, bu suçun azaltılmasına yönelik çözümler bulmak, hileli iflas suçlarıyla yüzleşmeye katkıda bulunmak, muhtemel tehlikelerine karşı uyarıda bulunmak ve ülke fertleri arasında hukuki farkındalığı artırmak, hileli iflas suçunun bulunmadığı karşılaştırmalı kanun metinlerinde tanımlanan diğer hile yöntemlerini tespit etmek. (Buradaki son cümleyi sildim. Yukarıdaki paragrafı şöyle düzenlesen çok daha iyi olur. Giriş bölümünde şu konular ele alındı. Birinci bölüm, …. İkinci bölüm… Sonuç bölümünde de konu hakkında şu hükme varılmıştır: gibi…) Araştırmamızın Sonuç bölümünde şu tespitlere ulaşılmış ve aşağıdaki öneriler dile getirilmiştir: - İslam hukukunda hileli iflas suçu, alacaklılar ile diğerleri arasında açıklama yapma yükümlülüğünün getirdiği görevin ihlalidir. Taraflar arasında işleyiş ile ilgili bir iç görü bulunması gerekir. Bunun ihlali, yani gizlilik ve sır barındırması, fakihler göre aldatmanın ortaya çıkmasına yol açar. -Hileli iflas suçunun, maddi, manevi ve hukuki olmak üzere üç temel unsurunun bulunmasıyla hileli iflas unsurları oluşur. -İflas suçu, hareket sayısı itibarıyla iradi, şekli itibariyle icrai, ani ve sabit, uygulamasının devam edip etmediği, devam eden önemi itibarıyla da sürekli ve hareketli bir suçtur. Ele aldığımız karşılaştırmalı hukuk sistemleri, hileli iflas suçlarıyla mücadelede mekanizmalarını ve düzenleyici vizyonları geliştirmişler; çeşitli ilerleme ve aşamalardan geçerek, bu tür suçların tehlikeleri ve bunlarla mücadele mekanizmaları hakkında derinlemesine bir vizyon ortaya koyan düzenleyici bir yaklaşıma gelmişlerdir. Sonuç bölümünün ardından araştırma kaynakları ile teknik indekslere yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
Praise be to God, Lord of the Worlds, and prayers and peace be upon the noblest of the prophets and messengers. Crimes of assault on funds undoubtedly affect the safety of society and the stability of its economic systems, as they lead to the threat of financial rights, disruption of the legal regulation of transactions, and aggression against the legitimate and legal protection of individuals' rights to own the fruit of their labor. This research provides a detailed explanation of the ruling on fraudulent bankruptcy in Islamic jurisprudence and Turkish law, and presents an overview of the procedures followed in addressing this crime, which has become an increasingly serious economic problem that must be studied in a legitimate and legal manner. It also explains the shortcomings of positive laws in activating procedures related to fraudulent bankruptcy cases. This research was chosen due to its importance in commercial and practical life, to help address this crime, prosecute those involved in it, and determine the extent to which penal provisions are applied to it in Turkish law. The research followed the descriptive, analytical, and comparative approach as the most appropriate approach to the subject of this research. This research aims to identify and study the topics included in the plan. This research is entitled: (Fraudulent Bankruptcy In Islamic Jurisprudence And Turkish Civil Law: A Comparative Study). The study, which consists of an introduction, five chapters, and a conclusion, defines the concept of fraudulent bankruptcy, distinguishes it from other crimes of assault on funds, highlights the legitimate ruling on fraudulent bankruptcy in Islamic law and Turkish law, identifies the fraudulent methods that comparative law requires for the crime to occur, and specifies the penalties prescribed for fraudulent bankruptcy in Islamic jurisprudence and Turkish law. It also verifies the precedence of Islamic law in addressing fraudulent bankruptcy crimes, establishing their origins, defining their controls and components, and clarifying their legally prescribed penalties. It also verifies the procedures stipulated by the Turkish legislator to address this crime, find solutions to reduce it, contribute to confronting fraudulent bankruptcy crimes, raise awareness of its seriousness, and spread legal awareness among the people. It also identifies the fraudulent methods specified by the texts of comparative laws, without which the crime of fraudulent bankruptcy does not exist, and the act of seizing money cannot be described as fraud without these methods and techniques being present in the facts of the penal case. The conclusion outlines the most important findings and recommendations, including: Fraudulent bankruptcy in Islamic jurisprudence is a breach of the duty of disclosure between creditors and others. Breach of this duty involves concealment, which is the meaning of misrepresentation according to jurists. The crime of fraudulent bankruptcy requires the presence of its three elements: material, moral, and legal. The crime of bankruptcy is optional in terms of the number of actions, executive in terms of form, sudden, and fixed, whether its execution continues or not, continuous, and transferable in terms of its ongoing importance. The systems in comparative law have gone through steps in which their mechanisms and organizational visions in combating fraudulent bankruptcy crimes have developed, and they have come in an organizational approach that reveals the in-depth vision of the dangers of this type of crime and the mechanisms to confront it. Finally, the research includes technical indexes and a list of references. Praise be to God, Lord of the Worlds, and prayers and peace be upon our Prophet Muhammad and his family and companions.