Selçuklular devrinde Konya, Kayseri, Niğde ve Sivas şehirlerinin fiziki yapı bakımından karşılaştırılması
Comparison of physical structures of Konya, Kayseri, Niğde and Sivas cities during the seljuk period
- Tez No: 589724
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AHMET AKŞİT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Selçuklu, Konya, Kayseri, Sivas, Niğde, Fiziki Yapı, Seljuk, Konya, Kayseri, Sivas, Nigde, Physical Structure
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Tarih Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 84
Özet
Türkler tarihte birçok devlet kurmuşlardır. Bu devletlerin siyasi, idari fiziki, sosyal ve kültürel alanlarda gelişmelerine öncülük etmişler ve daha ileri bir seviyeye ulaşmasını amaçlamışlardır. Anadolu Selçuklu Devleti de kurulan devletler arasında gerek toprak bütünlüğü bakımından gerekse kurulduğu bölgelerdeki hakimiyeti ve devlet anlayışı açısından önemli bir yere sahiptir. Kendinden önce hakimiyet süren devletlerin yapmış olduğu sosyal ve fiziki unsurları devam ettirmekle beraber bunlara kendi kültürlerini de entegre etmeyi başarmışlardır. Tamamen harap olan unsurlar söz konusu olduğunda ise tamir yapmışlar ya da yeni baştan bazı unsurlar inşa etmişledir. Fiziki unsurların şüphesiz en önemli unsuru savunma tesisleridir. Savunma tesisleri Selçuklu döneminde de önemli bir yer tutmuştur. Bölgelerin savunmalarında önemli bir rol oynayan kale ve surlar Selçuklu Devleti zamanında tamir ettirilmiş ya da tamamen tekrar inşa edilmiştir. Kale ve surların uygun hale getirilmesinden sonra diğer fiziki öğeler (mahalle, çarşı, pazar, bedesten ve hanlar) ele alınmış ve olabildiğince kale ve sur yapılarının etrafında şekillenmiştir. Böylelikle Selçuklu Devleti'nde şehirler oluşmuştur. Bu araştırmada Anadolu Selçuklu döneminde Konya, Kayseri, Sivas ve Niğde şehirlerinin fiziki yapılarının birbirleri ile olan ilişkileri, benzerlikleri, farklılıkları, vb. ele alınarak incelenmiş, karşılaştırmalar yapılmış ve elde edilen bulgular yorumlanarak şehirlerin fiziki yapıları hakkında detaylı sonuçlara ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The Turks have established many states in history. They pioneered the states that they established in physical, social and cultural fields but especially in the political and administrative fields, and enabled them to reach a more advanced phenomenon of civilization. The Anatolian Seljuk State has an important place among the established states not only for its territorial integrity but also in terms of its dominance in the region and its state concept. They maintained the social and physical elements of the states that had dominated before them as well as they succeeded in integrating their own culture with theirs. When it comes to completely devastated elements; they fixed, repaired or rebuilt. Their physical elements were undoubtedly their most important elements of defense facilities. Their defense facilities had also kept an important place in the Seljuk period. The fortresses and city walls, which played an important role in the defense of the regions, were either fixed or repaired or completely rebuilt during the Seljuk State. After the fortification of the fortress and the city walls, other physical elements (neighborhood, bazaar, market, covered bazaar and inns) were discussed and shaped as much as possible around the fortress and fortification structures. In this way, cities were formed in the Seljuk State. In this research, the relations, similarities, differences, etc. of the physical structures of Konya, Kayseri, Sivas and Niğde cities during the Anatolian Seljuk period were discussed, compared and by interpreting the findings, detailed results were obtained about the physical structures of cities.