Hamza-Nâme (13. cilt ) inceleme- metin- sözlük
Hamza-Nâme (13. ci̇lt )i̇nceleme- meti̇n- sözlük
- Tez No: 589755
- Danışmanlar: PROF. DR. MUHAMMET YELTEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Dilbilim, Türk Dili ve Edebiyatı, Linguistics, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Hamzanâme, Hamzavî, 14. Yüzyıl, Eski Anadolu
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 266
Özet
Hamzanâme, Hz. Hamza'nın serüven hayatı ve yapmış olduğu savaşları anlatılan destani halk hikāyelerin adıdır. Hz. Hamza'nın İslam dini uğruna yapmış olduğu savaşlarla Müslümanların arasında simgesel bir kahraman haline gelmiştir. Hamzanâmeler, İslam coğrafyasının farklı mekānlarında halk hikayecileri tarafından anlatılarak günümüze kadar gelmiştir. Söz varlığı ve gramer açısından oldukça verimli bir metin olan Hamzanâme'nin tespit edilmiş yetmiş iki cildi vardır. Biz çalışmamızda Hamzanâme'nin 13. Cildini ele aldık. Öncelikle metnin transkripsiyonlu çevirisini yaptık. Ardından metnin özetini hazırladık. Daha sonra metnin tüm söz varlığını yansıtan kapsamlı bir sözlük oluşturduk.
Özet (Çeviri)
The Preface Hamzanâme is the name given to the mythical stories regarding respected Hamza's adventorous life and the wars he waged. Respected Hamza became a token of heroism among Muslims through the wars he fought for rhe sake of İslam.The Hamzanames survived up to date thanks yo the folk story tellers recounting his heroic actions throughout the Islamic world. Hamzaname has 72 confirmed volumes which are rich in terms of vocabulary and useful regarding the grammar.We dealth with the 13rd volume in our study.Fisrtly,we made the translation of the text with transcription.Then,we prepared a short and concise summary of the text.And finally,we produced a comprehensive dictionary reflecting the exhaustive vocabilary of the text. KEY WORDS : Hamzaname,Hamzavi,14.Century,Ancient Anatolia.