Amatör Türk halk müziği korolarındaki koristlerin diyafram kullanımındaki bilinç düzeylerinin belirlenmesi
Determination of the awareness levels of the diaphragm of the chorists in the amateur Turkish folk music choirs
  1. Tez No: 589803
  2. Yazar: SERPİL AYAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. SANCAR TUNALI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Müzik, Music
  6. Anahtar Kelimeler: Diyafram, Diyafram kullanımı, Şarkı söyleme, Diaphragm, Use of diaphragm, Singing
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sahne Sanatları Ana Sanat Dalı
  12. Bilim Dalı: Opera Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 101
Özet
Bu çalışmada, diyaframın tanımı, doğru ve kontrollü kullanımı detaylandırılarak açıklanmıştır. Bu çalışma, Amatör Türk halk müziği korolarındaki koristlerin koro eğitimi ve diyafram kullanımına ilişkin tutumlarını çeşitli değişkenlere bağlı olarak incelemek üzere yapılmıştır. Bu amaçla Amatör Türk Halk Müziği korolarındaki koristlerin görüşleri anket yolu ile alınarak, bulgular istatiksel işlemlerle tablolar halinde sunulmuştur. Çalışmanın örneklem kümesi olan Anadolu Üniversitesi Amatör Türk Halk Müziği Korosu koristlerinin diyafram kullanımı hakkındaki bilinç düzeylerinin belirlenmesi, yarı yapılandırılmış soru formu aracılığıyla toplanmıştır. Koristlerin diyafram kullanma bilinçleri hazırlanmış anket ile alınan bilgiler değerlendirilerek ölçülmüştür. Elde edilen veriler nicel araştırma yöntemleri kullanılarak değerlendirilmiş ve sonuçlar paylaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, the definition of diaphragm and its correct and controlled use are explained in detail. This study was conducted to examine the attitudes of the chorists in the amateur Turkish folk music choirs on chorus training and diaphragm usage depending on various variables. For this purpose, the opinions of the chorists in the Amateur Turkish Folk Music choirs were taken by questionnaire and the findings were presented in tables with statistical procedures. Determining the level of awareness of the chorists of Anadolu University Amateur Turkish Folk Music Choir, which is the sample set of the study, on the use of diaphragm was collected through a semi-structured questionnaire. The awareness of the chorists on the use of diaphragm was measured by evaluating the questionnaire. The data obtained were evaluated using quantitative research methods and the results were shared.