Mavisel Yener'in 'Dolunay Dedektifleri' roman dizisinde çocuk gerçekliği
Child reality in Mavisel Yener's ' Dolunay Dedektifleri' novel series
- Tez No: 589922
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ALİ PULAT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Mavisel Yener, Dolunay Dedektifleri, Çocuk Edebiyatı, Çocuk Gerçekliği, Mavisel Yener, Dolunay Dedektifleri, Children's Literature, Child Reality
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Uşak Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 150
Özet
Asıl mesleği diş hekimliği olan Mavisel Yener, çocuk edebiyatı alanında pek çok türde eser yazmıştır. Roman, hikâye, masal, şiir, tiyatro türlerinde birçok eseri bulunmaktadır. Bu eserlerin içinde romanları önem taşımaktadır. Yazarın çocuk gerçekliğini dikkate alarak eser meydana getirdiği görülmektedir. Sanatçının çocuk gerçekliğini ele alışı ile ilgili bir çalışma yapılmamıştır. Bu çalışmada Mavisel Yener'in Dolunay Dedektifleri dizisindeki İz Peşinde, Dehşet Mektuplar, Mumya Dükkânı, Korkunç Satranç, Ölüler Ormanı, Yarasa Yarışları adlı romanları incelenmiştir. Bu romanların çocuk gerçekliğine uygunluğu ortaya konmuştur. Çalışmanın kapsamını Dolunay Dedektifleri dizisindeki bu altı roman oluşturmaktadır.“Mavisel Yener'in 'Dolunay Dedektifleri' Roman Dizisindeki Çocuk Gerçekliği”adlı bu tezde roman dizisindeki çocuk gerçekliğine uygunluğuna dair inceleme nitel araştırma yaklaşımlarından doküman analizi yöntemi esas alınarak yapılmıştır. Çalışmanın problemi, amacı, önemi, sınırlılıkları ve yöntemi giriş bölümünde ele alınmıştır. Dört bölümden oluşan çalışmanın ikinci bölümü çalışmanın kavramsal çerçevesini oluşturmaktadır. Bu bölümde Mavisel Yener'in biyografisine yer verilmiş; ayrıca çocuk edebiyatı, çocuk edebiyatının temel değişkenleri ve çocuk gerçekliğinin ne olduğuna dair bilgiler verilmiştir. Diğer bölümde Dolunay Dedektifleri dizisindeki romanlar; konu, izlek, dil ve anlatım, kahraman, ileti açısından incelenmiş ve çocuk gerçekliği açısından değerlendirilmiştir. Bu bölümde çocuk gerçekliği; çocuğun doğası, prososyal davranışları, ihtiyaçları, ilgisi, ahlak anlayışı, dil ve anlam evreni, bakış açısı başlıkları altında ele alınmış ve tüm romanlar bu değişkenlere göre incelenmiştir. Değerlendirmeler sonucunda Mavisel Yener'in Dolunay Dedektifleri roman dizisindeki altı romanın da çocuk gerçekliğine uygun olduğu belirlenmiştir. Bu sonuçlar doğrultusunda önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Mavisel Yener, whose main profession is dentistry, has written many kinds of works in the field of children's literature. He has many works in novels, stories, fairy tales, poems and theater genres. In these works, his novels are important. It is seen that the author created a work considering the reality of children. There is no study about the artist's handling of children reality. In this study,“İz Peşinde”,“Dehşet Mektuplar”,“Mumya Dükkânı”,“Korkunç Satranç”,“Ölüler Ormanı”,“Yarasa Yarışları”novels were examined which are in“Dolunay Dedektifleri”series. The suitability of these novels to the reality of children has been demonstrated. The scope of the study consists of these six novels in the Dolunay Dedektifleri series. In this thesis, suitability to child reality of novels in Dolunay Dedektifleri series were examined with document analysis method which is one of the qualitative research approaches. The problem, aim, importance, limitations and method of the study were discussed in the introduction. The second part of the study, which consists of four parts, constitutes the conceptual framework of the study. In this section, biography of Mavisel Yener was given; In addition, information about children's literature, basic variables of children's literature and children's reality were given. In other part, novels in the series were examined in terms of subject, theme, language, expression, hero and messages and evaluated in terms of child reality. In this section child reality were examined under the nature of the child, prosocial behavior, needs, interest, understanding of morality, the universe of language and meaning, perspective headings. Also all novels have been analyzed according to these variables. As a result of the evaluations, it was determined that all six novels in the series were suitable for child reality. Suggestions were made in line with this information.