Mide kanserinde tümör dokusuna spesifik mikroRNA'ların saptanması
Detection of specific microRNAs in tumor tissue in gastric cancer
- Tez No: 589949
- Danışmanlar: DOÇ. DR. TOLGA DİNÇ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
- Anahtar Kelimeler: genetik, mide adenokanseri, mikroRNA, tanı, diagnosis, gastric adenocancer, genetics, microRNA
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Ankara Bilkent Şehir Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 83
Özet
Giriş: Mide kanserleri dünyada en sık görülen kanser türlerinden biri olması ve mortalite oranınının yüksek olması nedeniyle önemli bir kanser türü olarak yerlerini korumaktadır. Mide kanseri tanısı ve ve prognoz belirlemede kullanılabilecek yüksek sensitivite ve spesifite gösteren etkin belirteçler günümüzde hala bulunamamıştır. Son yıllarda mikroRNA'ların (miRNA) dokulardaki seivyeleri ile kanserli dokuların patolojik davranışları arasında ilişki olduğunun kanıtlanması ile miRNA'lar hakkındaki çalışmalar artarak devam etmektedir. Bu çalışmada, miRNA'ların ifade değişimlerinin mide kanserinde patolojik özellikler ile ilişkisinin değerlendirilmesi planlandı. Gereç-Yöntem: Mart 2018-Nisan 2019 tarihleri arasında, Sağlık Bilimleri Üniversitesi Ankara Numune Sağlık Uygulamaları ve Araştırma Merkezi Genel Cerrahi Anabilim Dalı'nda patolojik olarak mide kanseri tanısı konulmuş olup opere edilen 20 hastanın kanserli ve normal mide dokularından alınan örneklerden miRNA'ların (miR-375-3p, miR-148a-3p, miR-196a-5p, miR376c-3p, miR-129-5p, miR-34c-5p, miR-662, miR-767-5p) ekspresyon düzeyleri karşılaştırıldı. miRNA'ların ekspreyon düzeyleri ile hastaların demografik, klinik ve patolojik verileri arasındaki ilişki irdelendi. Bulgular: Yapılan analizler sonucunca miR-375-3p, miR-196a-5p, miR-376c-3p, miR-34c-5p, miR-767-5p seviyelerinin azaldığı görüldü. miR-662 seviyesinin yaş arttıkça daha çok azaldığı (p:0,04933), miR-129-3p ve miR34c-5p seviyesinin metastatik lenf nodu sayısının artışıyla korele olduğu (p: 0,036495; p:0,020289) ve miR-376c-3p seviyesinindeki azalmanın sigara içimi ile arttığı (p:0,04321) görülmüştür. Sonuç: Bu çalışmada miR-375-3p, miR-196a-5p, miR-376c-3p, miR-34c-5p ve literatürde ilk defa olmak üzere miR-767-5p mide kanseri için tanısal olduğunu gösterdik. İlerleyen çalışmalarda bu miRNA'ların hedef mRNA'ların araştırılması ile tümör biyogenezinin daha iyi anlaşılacağı düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
Introduction: Gastric cancers remain one of the most common types of cancer in the world and due to their high mortality rate, they remain as an important cancer type. Markers with high sensitivity and specificity that can be used for the diagnosis and prognosis of gastric cancer are still not found. In recent years, studies on miRNAs have been increasing with the evidence of a relationship between the level of microRNAs (miRNAs) in tissues and the pathological behavior of cancerous tissues. In this study, we aimed to evaluate the relationship between expression changes of miRNAs and pathological features in gastric cancer. Material and Method: Between March 2018 and April 2019, the expression levels of miRNAs (miR-375-3p, miR-148a-3p, miR-196a-5p, miR376c-3p, miR-129-5p, miR-34c-5p, miR-662, miR-767-5p) from cancerous and normal gastric tissues of 20 patients who were diagnosed as gastric cancer pathologically at the General Surgery Department of Ankara Numune Health Practices and Research Center were compared. The relationship between expression levels of miRNAs and demographic, clinical and pathological data of the patients was evaluated. Results: As a result of the analysis, miR-375-3p, miR-196a-5p, miR-376c-3p, miR-34c-5p, miR-767-5p levels were decreased. miR-662 levels decreased with increasing age (p: 0.04933), miR-129-3p and miR-34c-5p levels correlated with the increase in the number of metastatic lymph nodes (p: 0.036495; p: 0.020289) and The decrease in miR-376c-3p level increased with smoking (p: 0.04321). Conclusion: In this study, miR-375-3p, miR-196a-5p, miR-376c-3p, miR-34c-5p and miR-767-5p for the first time in the literature have been shown to be diagnostic for gastric cancer. Further studies suggest that tumor biogenesis can be better understood by investigating the target mRNAs of these miRNAs.