Irak Türkmenlerinin yayın organı: Kardaşlık dergisi (1961-1963)
The media outlet of Turkmens published in 1961-1963A case study on Brotherhood (Kardaşlik) journal
- Tez No: 590102
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MÜMTAZ SARIÇİÇEK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Kardaşlık dergisi, Türkmen tarihi, Türkmen edebiyatı, Türkmen coğrafyası, Brotherhood Journal, Turkmen History, Turkmen Literature, Turkmen Folk Culture
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yeni Türk Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 179
Özet
Bu çalışma, Irak Türkmenlerinin nüfusu, coğrafyası, tarihi, edebiyatı ve yayın faaliyetleri hakkında genel bilgi içermekte ve IrakTürekmenlerinin yayın organı olan 1961-1963 yılında yayımlanan Kardaşlık Dergisine dair bir çalışmadır. Irak Türkmenleri ve Kardaşlık Dergisi ile ilgili temel noktaları açıklamaktadır. 1961'dan 1963'a kadarolan süreçte hem inceleme ile ilgili noktalar açısından hemde tahlili fihristedair noktalar açısından kapsamlı bir çalışma verilmiştir. Kardaşlık dergisi çıktığından beri bugüne kadar aynı çizgide devam etmektedir. Politik konulara dair yazılaryasaktır. O yüzden dergide en fazla Türkmen dili, sanatı, tarihi ve folkloru yer almaktadır.
Özet (Çeviri)
The study is comprised of general information on the population, geography, history, literature and publishment activities of Iraqi Turkmens and includes a case study on the Brotherhood Journal published throughout 1961 and 1963 as a media outlet of Iraqi Turkmens. It describes the essential points regarding Iraqi Turkmens and Brotherhood Journal. It is a comprehensive research as it creates an index on points of research and conducts an analysis thus shedding light on the period between 1961 and 1963. The Brotherhood Journal has never altered its stance since the day it was first published. It never includes anything on political issues. For this reason, the journal mostly deals with the Turkmen language, art, history and folk culture.