Irak Türkmen Türkçesinde Arapça unsurlar
Arabic elements In Iraqi Turkmen Turkish
  1. Tez No: 968645
  2. Yazar: NOOR YALMAZ NOORALDEEN NOORALDEEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NEVZAT ÖZKAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Arapça, Irak Türkmen Türkçesi, Ses bilgisi, Anlam, Söz dizimi, Arabic, Iraqi Turkmen Turkish, Sound information, Semantics, Syntax
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 293
Özet
Bu çalışmada, Arapçadan Irak Türkmen Türkçesine geçen kelimeler incelenmiştir. Bu kelimelerdeki ses bilgisi, şekil bilgisi ve söz dizimine yönelik Arapça unsurların Irak Türkmen Türkçesinde nasıl kullanıldığı ve dilin yapısında nasıl yer aldığı araştırılmıştır. Irak Türkmen Türkçesindeki Arapça unsurlar, Irak Türkmen ağzı ile yazılan tezlerin taranmasıyla elde edilmiştir. Irak Türkmen Türkçesinde kullanılan toplam 1862 Arapça kelime tespit edilmiş, bu kelimeler fişlenmiştir. Daha sonra fişlenen bu kelimelerin Arapça karşılıkları çeşitli Arapça sözlüklerden taranmış ve değerlendirmeye alınmıştır. Tezin giriş bölümünde, çalışmanın esasları, Türkçenin yayılım alanı Türkçe Arapça ilişkileri, Irak Türkmenlerinin coğrafi, ekonomik ve kültürel yapısı ele alınmıştır. Çalışmanın birinci bölümünde, Irak Türkmen Türkçesindeki Arapçaya ait ses bilgisi özellikleri ele alınmış ve ses özelliklerinin korunup korunmadığı incelenmiştir. İkinci bölümde ise Irak Türkmen Türkçesindeki Arapça şekil bilgisi özelliklerinin Irak Türkmen Türkçesindeki değişimi ve eklerin kullanımı tespit edilmiştir. Üçüncü bölüme gelince Irak Türkmen Türkçesindeki Arapça söz varlığı incelenmiş, kelimeler anlam değişimlerine ve anlamlarını korunma durumlarına göre sınıflandırılmıştır. Son olarak dördüncü bölümde ise Irak Türkmen Türkçesindeki Arapça söz kalıpları, isim tamlamaları ve Arapça cümleler tespit edilerek örneklerle birlikte sunulmuştur. Sonuç bölümünde, Irak Türkmen ağızlarında kullanılan Arapça unsurlar tespit edilmiş ve Irak Türkmen ağzıyla yazılan eserler ve sahadan yapılan derlemeler incelenerek bu metinlerde ülkenin yaygın resmi dili Arapçanın etkisi değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
The words that have passed from Arabic to Iraqi Turkmen Turkish have been examined in this study. In this study, the words that passed from Arabic to Iraqi Turkmen Turkish were examined. Sound changes in these words, word groups, suffixes, speech patterns and sentences are discussed. The Arabic elements in Iraqi Turkmen Turkish were obtained by scanning the theses written in the Iraqi Turkmen dialect. A total of 1862 Arabic words were identified and these words were registered. Then, the Arabic equivalents of these words were scanned from various Arabic dictionaries and evaluated. In the first part of the study, Arabic phonetics in Iraqi Turkmen Turkish were discussed and whether sound events were preserved or changed were examined. In the second part, Arabic morphology in Iraqi Turkmen Turkish and the use of suffixes were determined. In the third part, the Arabic vocabulary in Iraqi Turkmen Turkish is examined and classified according to its meaning changes and preservations. Finally, in the fourth part, the Arabic sentences in Iraqi Turkmen Turkish were identified and presented with examples. In the conclusion section, the Arabic elements used in Iraqi Turkmen dialects were determined and the works written in Iraqi Turkmen dialect and the compilations made from the field were examined and the influence of Arabic, the common official language of the country, in these texts was evaluated.