Yerel yönetimlerde coğrafi bilginin kullanımı
Use of geographic information in local government
- Tez No: 590101
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET BAYARTAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Coğrafya, Kamu Yönetimi, Geography, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: Yerel Yönetimler, Yönetim Çeşitleri, Coğrafi Bilgi Sistemi, Kent Bilgi Sistemi, Bilgi Teknolojileri, Tarihçe, Local Governments, Types Of Management, Geographical Information Systems, City Information Systems, Information Technologies, History
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Coğrafya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 106
Özet
Gelişen teknolojiyle birlikte günümüzde yerel yönetimler, alışılagelmiş yöntemlerin aksine bilgi teknolojisini ve sistemlerini kullanarak kısa süre içerisinde doğru ve güvenilir bilgiye hızlıca ulaşabilmektedirler. Bununla birlikte bilginin saklanması, işlenmesi ve kullanıcıya sunulması kolaylıkla gerçekleşebilmektedir. Dolayısıyla yerel yönetimlerin hizmet politikası etkili ve rasyonel bir şekil almakta ve vatandaşın ihtiyacı olan hizmete kolaylıkla ulaşabilmesi sağlanmaktadır. 'Yerel yönetimlerde coğrafi bilginin kullanımı' adlı bu tez yerel yönetimleri ve Coğrafi Bilgi Sistemlerini geçmişten günümüze detaylı bir şekilde konu almıştır. Tezde yerel yönetimlerin özellikleri, işlevselliği, çeşitleri ve yapıları irdelenmiş devamında ise coğrafi bilgi sistemlerinin bileşenleri, işlevleri, kullanım alanları, özellikle de yerel yönetimlerde kullanımı ve önemi üzerinde durulmuştur. Çalışmada Türkiye'de coğrafi bilginin ve Coğrafi Bilgi Sistemlerinin kullanımı, Coğrafi Bilgi Sistemlerinin yerel yönetimler üzerindeki etkisi ve avantajları gibi hususların irdelenmesi amaçlanmış, yerli ve yabancı yönetimlerdeki örnekleriyle ifade edilmeye çalışılmıştır. Teknik olarak çalışmanın tamamlanması için geniş çapta literatür taraması yapılmış, bunun yanı sıra gözlem tekniği ile elde edilen veriler kullanılmıştır. Ayrıca çeşitli kurum ve kuruluşlardan Coğrafi Bilgi Sistemlerinin kullanımını görebilmek ve açıklayabilmek için veriler temin edilmiş ve süreç yorumlanmıştır. Sonuç olarak; Coğrafi Bilgi Sistemlerinin ilk kullanılmaya başlanmasından günümüze yerel yönetimlerde kullanımı ivme kazanarak artmaktadır. Örneklerden çıkardığımız sonuçlara bakacak olursak teknoloji çağı olarak adlandırılan ve içerisinde bulunduğumuz 21. Yy'da Coğrafi Bilgi Sistemlerine olan ihtiyaç artmış ve Coğrafi Bilgi sistemlerinin kullanımı gereklilik hâline gelmiştir. Coğrafi Bilgi Sistemlerinin sağladığı faydalara ve kolaylıklara bakıldığında sıradan yöntemlerin aksine sistemin ne derece etkili olduğu aşikârdır. Tüm bu sebeplerle günümüz şartlarında Coğrafi Bilgi Sistemleri, yerel yönetimlere kattıklarıyla vazgeçilmez bir unsur hâlini almıştır. Bu bağlamda Coğrafi Bilgi Sistemlerinin kullanımının ülke genelinde maksimum seviyeye ulaşması amaçlanmalıdır. İnsan menfaatleri ve insana hizmet göz önünde bulundurulduğunda; ülke genelinde Coğrafi Bilgi Sistemlerinin ve kullanımının yaygınlaşmasını engelleyen bütün maddi, manevi ve hukuki engeller kaldırılıp, desteklenmeli, personel eğitimleri periyodik ve güncel olarak yapılmalı ve sistem geliştirilerek kullanılmaya devam edilmelidir.
Özet (Çeviri)
Today, with the developing technology, local administrations are able to reach accurate and reliable information in a short time by using information technology and systems contrary to the conventional methods. Besides, the storage, processing and presentation of the information to the user can be realized easily. Therefore, the service policy of local administrations takes an effective and rational form and it is provided that the citizens can easily access the service they need. This thesis titled“The use of geographical information in local administrations”has covered the subject of local administrations and geographical information systems in detail from past to present. The characteristics, functionality, types and structures of local administrations have been examined and the components, functions, usage areas of geographical information systems, especially their usage and importance in local administratios have been discussed. In this study the use of geographic information and geographic information systems in Turkey, impact and benefits of geographic information systems on local governments have been intented to be examined, and has been tried to be expressed with several domestic and foreign examples. In order to complete the study technically, a wide literature review was conducted, as well as the data obtained with the observation technique. In addition, data was obtained from various institutions and organizations in order to see and explain the use of geographical information systems, and the process was interpreted. As a result; The use of geographical information systems in local administrations has been accelerating since the first use of geographic information systems. If we look at the conclusions we have drawn from the examples, the need for geographic information systems has increased in the 21st century, called the technology age, and the use of geographic information systems has become a necessity. When we look at the benefits and convenience of Geographic Information Systems, it is obvious how effective the system is in contrast to ordinary methods. For all these reasons, in today's conditions, geographic information systems have become an indispensable element with their contributions to local governments. In this context, the use of geographic information systems should be aimed at reaching the maximum level throughout the country. Considering human interests and service to people; all material, spiritual and legal barriers that prevent the spread of geographical information systems and their use throughout the country should be removed and supported, personnel training should be carried out periodically and up to date and the system should continue to be developed and used.