Arap dilinde fiil-fâil uyumu ve bu uyumun görülmediği ayetlerin değerlendirilmesi
Subject-verb agreement in Arabic and the analysis of verses without subject-verb agreement
- Tez No: 590124
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA IRMAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Dilbilim, Linguistics
- Anahtar Kelimeler: Fiil, fâil, fiil-fâil uyumu, müzekker, müennes, Verb, subject, subject-verb agreement, masculine, feminine
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 139
Özet
Arap dilinde fiil-fâil uyumu fiil cümlesinde aranan bir kuraldır. Bu uyum klasik Arapça nahiv kaynaklarında fiil ile fâilin cinsiyet (müzekkerlik-müenneslik) ve kemiyet (sayı) açısından uyumu olarak açıklanmıştır. Ancak özellikle bazı nahiv kitaplarında konunun yüzeysel olarak açıklandığı, yeterince detaylı bilgi verilmediği görülmektedir. Yüzeysel bilgilerden hareket ettikleri anlaşılan bazı araştırmacılar Kur'ân'da fiil-fâil uyumunun olmadığı ayetlerin varlığını iddia etmektedirler. Bu çalışmada fiil-fâil uyumu konusunda etraflıca bilgi verilmiştir. Bu çerçevede klasik ve modern kaynaklardan istifade edilerek bu uyumun görülmediği ayetler değerlendirilmiştir. Söz konusu ayetlerle ilgili yazım yanlışı iddiaları, gramer hataları, kıraat ve lehçe farklılıkları detaylı bir şekilde incelenmiştir. Sonuç olarak fiil-fâil uyumuna uymadığı görülen ayetlerin farklı kullanımlarının altında yatan sebepler açıklanmıştır.
Özet (Çeviri)
In Arabic language, subject-verb agreement is a rule that applies to verb sentences. In classical Arabic syntax sources, it is explained as the harmony between verb and subject in terms of quality (masculinity-femininity) and quantity (number). However, it is seen that particularly certain grammar books address the topic superficially and do not provide sufficiently detailed information. Researchers who seem to be relying on superficial information claim that there are verses in the Quran without subject-verb agreement. This study provides detailed information on subject-verb agreement. In this framework, drawing from classical and modern sources, it analyses verses without subject-verb agreement. Claimed misspellings, grammar mistakes, and reading and dialect differences concerning such verses are discussed in detail. Finally, the study sheds light on the reasons for different uses of verses without subject-verb agreement.