Kur'an'da ashab kavramı ve kıssaları
The concept and parables of ashab in the Qur'an
- Tez No: 590162
- Danışmanlar: PROF. DR. NECMETTİN GÖKKIR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Kur'an, Kıssa, Ashâb, Kavm, Ümmet, Qur'an, Parable, Ashab, People, Ummah
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Tefsir Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 157
Özet
Kur'ân-ı Kerim'de Ashâb Kavramı ve Kıssalarını konu edindiğimiz tezimiz giriş, üç ana bölüm ve sonuç olmak üzere beş bölümden oluşmaktadır. Giriş bölümünde araştırmanın konusu, kapsamı, amacı, konuyla alakalı literatür değerlendirmesi, yöntemi ve ana kaynakları genel olarak değerlendirildi. Birinci bölümde“ashâb”kavramı ve yakın anlamlıları olan“kavm”ve“ümmet”kavramlarının semantik açıklaması, Kur'ân-ı Kerim'de hangi anlamda kullanıldıkları âyetlerden örnekler verilerek incelendi. İkinci bölümde Kur'ân-ı Kerim'de dünya hayatındaki Ashâb kıssaları, Hicaz bölgesi ve dışı olmak üzere iki başlık altında sınıflandırılarak bu kıssaların temel özellikleri, muhataplarına verdiği mesajlar tefsir kaynaklarından tespit edilerek incelenmiştir. Üçüncü bölümde de Ahiret hayatındaki Ashâb kıssaları incelenmiştir. Çalışmada Ashâb kıssalarından kimlerin kastedildiği, temel özellikleri, evrensel mesajları, âyetler ekseninde rivayet, dirayet, modern dönem tefsirlerinden incelenerek ortaya konulmuştur. Bu üç ana bölümde kıssalar toplumsal olarak kategorize edilmiş, içerik türleri açısından incelenerek kavm kıssalarından farklı olarak“ashâb kıssaları”şeklinde yeni bir kavram ortaya çıkmıştır. Sonuç bölümünde ise çalışma genel olarak değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Our thesis, which focuses on the concept of Ashab and its parables in the Quran, consists of five chapters: introduction, three main chapters and conclusion. In the introductory part, the subject, scope, aim, literature review, method and main sources of the research were evaluated in general. In the first chapter, the semantic explanation of the concept of“ashab”and its close meaning,“people”and“ummah”, and the meaning of which they are used in the Quran are examined by giving examples from the verses. In the second chapter, in the Qur'an, the Ashab parables in the world life are classified under two headings as Hijaz region and outside, and the main features of these parables, the messeges they give to their interlocutors are identified and examined from tafsir sources. In the third chapter, Ashab parables in the life of the Hereafter are examined. In this study, who is referring to Ashab parables, basic features, universal messages, verses on the axis rumor, sagacity, was put forward by examining the modern period exegesis. In these three main chapters, the parables are socially categorized, in term of content types unlike the parable of people, a new concept has emerged as“ashab parables”. In the conclusion part, the study is evaluated in general.