316 numaralı Diyarbakır şer'iyye sicili'nin transkripsiyonu ve değerlendirilmesi (H.1065/m.1655).
Transcription and evaluation of Diyarbakır court records numbered 316 master's thesis (H.1065/m.1655)
  1. Tez No: 590163
  2. Yazar: SİNAN KILIÇ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ERSİN DOĞANTEKİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Diyarbakır, Şer'iyye Sicilleri, Osmanlı Devleti, 1655, Diyarbakır, Court Records, Ottoman Empire, 1655
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kafkas Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yeniçağ Tarihi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 295
Özet
Osmanlı tarihi araştırmalarında kullanılan kaynakların en önemlilerinden bir tanesi de şer'iyye sicilleridir. Bu siciller, Osmanlı Devleti'nin en önemli mahkemeleri olan Şer'i Mahkemeler tarafından kaydedilirdi. Şer'iyye sicilleri tutuldukları dönemle ilgili Osmanlı'nın adlî, idarî, dinî, ticarî ve askerî kurumları hakkında açıklayıcı bilgiler vermektedir. Şer'iyye sicilleri ilk elden kaynaklardır. M. 1655/H. 1065 yılına denk gelen 316 Numaralı Diyarbakır Şer'iyye Sicili ile Diyarbakır'ın sosyal, kültürel ve ekonomik hayatı hakkında bilgi verilmek amaçlanmıştır. Sicilde 172 belge geçmektedir. Bu belgelerde mahkemeye intikal etmiş mülk satışları, veraset, borç, mehir ve boşanma gibi davalar geçmektedir. Belgelerde geçen bu davalardan sicilin tutulduğu dönemde kullanılan kişi ve yer isimlerine, mehir miktarlarına, mesleklere, resmi devlet görevlilerine, mülk fiyatlarına dair bilgilere ulaşılmaktadır.
Özet (Çeviri)
One of the most important sources used in Ottoman history researches is court records. These records were registered by Spiritual Courts which is the most importand courts of the Ottoman Empire. The court records give explanatory information about juridical, administrative, religious, commercial and military institutions of the Ottoman period in which they were registered. The court records are first-hand sources. It is aimed to give information about Diyarbakır's soscial, cultural, and ekonomic life with the number of 316 Court Record in the year of M.1655/H. 1065. There are 172 documents in the registry. In these documents include lawsuits like property sales reverted to the court, inheritance, debt, bride price and devorce. In these lawsuits mentioned in the documents reach the information about person and place names which used in the period of registration, bride price amounts, occupations, government officers and property prices.