Sığınmacı öğrencilerin eğitim öğretim sürecinde karşılaştıkları sorunlar
The problems faced by refugee students in the education process
  1. Tez No: 590164
  2. Yazar: SALİH ALPASLAN SEKİN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ RAHMAN ÇAKIR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Sosyoloji, Education and Training, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Sığınmacı Öğrenci, İlkokul, Sorunlar, Veli, Öğretmen, Yönetici, Refugee, Elementary School, Problems, Parents, Teacher, School Administrator
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 104
Özet
Bu çalışmanın amacı, sığınmacı öğrencilerin eğitim öğretim sürecinde karşılaştıkları sorunların araştırılmasıdır. Bu araştırmada, nitel araştırma yöntemlerinden fenomenoloji deseni kullanılmıştır. Öğrenci, veli, öğretmen ve yönetici görüşlerinin belirlenmesinde görüşme formu kullanılmıştır. Araştırmanın çalışma grubu, 2017-2018 eğitim-öğretim yılında Osmaniye İlinde MEB' e bağlı 11 ilkokulda öğrenimini sürdüren 18 sığınmacı öğrenci, 18 öğrenci velisi, 26 öğretmen ve 21 yöneticidir. Çalışma grubu ölçüt örnekleme yöntemiyle belirlenmiştir. Verilerin analizinde betimsel içerik analizi tekniği kullanılmıştır. Veri toplama aracının geçerlik ve güvenirliği için uzman görüşü alınmıştır. Çalışma sonucunda öğrencilerin saldırgan davranış, dışlanma, iletişim ve uyum sorunları yaşadıkları görülmüştür. Çözüm önerileri olarak öncelikle iletişim ve uyum sorunlarına önerilerde bulunulmuştur. Öğretmen ve yöneticilerin kurumlarında sığınmacı öğrenci bulunmasına ilişkin algıları olumludur. Öğretmenler ve yöneticiler sığınmacı öğrenciler ile ilgili sorunlarda birbirlerine destek göstermektedir. Öğrenciler ve veliler yaşanan sorunlarda öğretmenden ve yöneticilerden destek almaktadırlar.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to investigate the problems faced by refugee students during the education process. This research was conducted in qualitative research model and phenomenology pattern. Semi-structured interview forms developed by the researcher with the expert opinion were used to determine the opinions of students, parents, teachers and school administrators. The study group consists of 18 refugee students in 11 primary schools of the MEB in Osmaniye Province in 2017-2018 academic year, as well as 18 parents of refugee students, 26 teachers and 21 school administrators. Descriptive analysis and content analysis techniques were used for data analysis. Expert opinion was used to ensure the content validity and language validity of the data collection tool. As a result of the study, it was seen that students experienced aggressive behaviour, exclusion, communication and adaptation problems. As solutions, firstly, communication and adaptation problems were made. Perceptions of teachers and administrators about the existence of asylum students in their institutions are positive. Teachers and administrators support each other in dealing with asylum-seeker students.