Bir göç ülkesi olarak Türkiye'de çokkültürlüleşen okullarda eğitim: Polatlı örneği
Education in multiculturalized schools in Turkey as a migration country: Polatlı sample
  1. Tez No: 622432
  2. Yazar: NAZLI DENİZ İLBARS HANTA
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FİLİZ GÖKTUNA YAYLACI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Sosyoloji, Education and Training, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Göç, Kültürel Çeşitlilik, Çokkültürcülük, Çokkültürlü Eğitim, Polatlı, Migration, Cultural Diversity, Multiculturalism, Multicultural Education, Polatlı
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 141
Özet
Bir göç ülkesi olarak Türkiye'de yabancı uyruklu öğrenci sayısındaki artışla birlikte çokkültürlüleşen okullarda öğretmenler ve öğrenciler farklı sorunlarla karşı karşıya kalmaktadır. Bu bağlamda yabancı uyruklu öğrenci sayısının fazla olduğu okullarda yaşanan sorunlar ve paydaşların beklentileri bu çalışmanın sorunsalını oluşturmaktadır. Araştırma nitel bir durum çalışması olarak desenlenmiştir. Veri toplanması amacıyla gözlem, görüşme, günlük tutma gibi nitel yöntemler kullanılmıştır. Alan araştırması üç ay süresince Ankara'nın Polatlı ilçesinde yabancı uyruklu öğrenci sayısının fazla olduğu okullarda yürütülmüştür. Araştırma kapsamında yabancı uyruklu öğrencilerin dersine giren 50 öğretmen ve yönetici, 15 öğrenci ve 10 yabancı uyruklu aile ile görüşülmüştür. Araştırma bulgularına göre sınıfında yabancı uyruklu öğrencisi olan öğretmenlerin mülteci, şartlı mülteci, sığınmacı ve çokkültürlülük gibi kavramlara hâkim olmadığı görülmüştür. Araştırmaya katılan öğretmenlerin çoğunluğu yabancı uyruklu öğrencilere karşı eleştirel bir yaklaşıma sahiptir. Öğretmenlerin, yabancı uyruklu öğrencilerin eğitimi sürecinde karşılaştıklarını düşündükleri sorunlar;“dil bilmeme”,“akran ilişkileri”,“şiddete eğilim”,“önyargılar ve yabancı düşmanlığı”,“eğitim profili”ve“kültürel farklılıklar”alt başlıklarında sınıflandırılmıştır. Öğretmenler yabancı uyruklu öğrencilerin eğitim sistemine adaptasyonuna yönelik“hazırlık sınıfı oluşturulması”,“yoğunlaştırılmış Türkçe eğitimi”,“ayrı sınıf ayrı okul'' ve ”öğretmenlere yönelik hizmetiçi eğitim“ gibi önerilerde bulunmuşlardır. Yabancı uyruklu öğrencilere bu süreçte karşılaştıkları sorunların neler olduğu sorusu yöneltildiğinde öğrencilerin ”dil öğrenmede güçlük“, ”akran ilişkilerinde güçlük ve dışlanma“, ”akademik başarısızlık" gibi sorunları dile getirmiştir. Aynı zamanda öğrencilerin sorunlara rağmen okumaya istekli oldukları gözlenmiştir. Araştırmaya katılan ailelerin de eğitime önem verdiği bulgulanmıştır. Ankara'nın Polatlı ilçesi özelinde yürütülen araştırmadan elde edilen sonuçlar, çokkültürlüleşen okullarda çokkültürlü bir eğitim anlayışına ihtiyacı olduğuna işaret etmektedir.
Özet (Çeviri)
As a migration country in Turkey, teachers and students face different problems in multiculturalized schools in paralel with the increase in the number of foreign students. In this context, the problems experienced in schools with high number of foreign students and the expectations of the stakeholders constitute the problem of this study. The study was designed as a qualitative case study. Qualitative methods such as observation, interview, logging were used for data collection. The field research was carried out in the schools with a high number of foreign students in Polatlı district of Ankara for three months. Within the scope of the research, 50 teachers and supervisors, 15 students and 10 foreign family members were interviewed. According to the findings of the study, it was found that teachers who are foreign students in their class do not have knowledge about the concepts such as refugee, conditional refugee, asylum seker and multiculturalism. The majority of the teachers participating in the research have a critical approach towards the foreign students. Problems that teachers think they encounter during the education process of foreign students;“lack of language”,“peer relations”,“tendency to violence”,“prejudices xenophobia”,“education profile”and“cultural differences”are classified under subheadings. Teachers made suggestions such as preparatory class for the adaptation of foreign students to the education system,“intensified Turkish education”,“seperate classrooms-seperate school”and in-service training for teachers. When asked questions about the problems faced by foreign students in this process, they expressed problems such as difficulty in learning the language, diffuculty in peer relations and academic failure. The results of the study conducted in the Polatlı district of Ankara indicate that there is a need for a multicultural education in multiculturalized schools.