Ekolojik tekstil ürünlerinin bebek giysilerinde kullanabilirliği üzerine bir araştırma
  1. Tez No: 590182
  2. Yazar: ESMA KIRLI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NESRİN ÖNLÜ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tekstil ve Tekstil Mühendisliği, Textile and Textile Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Çevre, Ekoloji, Ekolojik Etiketler, Ekolojik Standartlar, Ekolojik Tektstiller, Bebek, Ekolojik Bebek Giysileri, Environment, Ekoloji, Ecology, Ecological Labels, Ecological Standards, Ecological Textiles, Baby, Ecological Baby Clothes
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tekstil ve Moda Tasarımı Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 150
Özet
Son yıllarda yoğun şekilde gündeme gelen çevre kirliliği sorunları ekolojik dengeyi bozmuştur. Günümüzde daha belirgin olarak hissedilen küresel iklim değişikleri, buzulların erimesi, ozon tabakasında oluşan ve her geçen gün artan delikler, asit yağmurları, tekstil endüstrisinde çok fazla kullanılan kimyevi malzemeler ve zararlı atıklar, hava ve su kirliliği gibi çevre problemlerinin oluşumuna her sanayi dalı gibi tekstil sanayisinin de bu sorunlara katkısı büyüktür. Bu nedenle doğal liflerin ve doğal boyaların kullanımı tekstilde önemli bir dönüşümü sağlamıştır. Tekstil endüstrisinin çevreye, tüketiciye, canlılara verdiği bu zararlar tüketicileri harekete geçirmiş ve ekolojik tekstiller kavramı ortaya çıkmıştır. Tüketiciler gün geçtikçe çevre kirliliğinin olumsuz etkilerinden dolayı ve bilinçli annelerin artması ile birlikte ekolojik ürünlere daha çok önem vermeye başlamışlardır. Bu çalışma kapsamında,“Ekolojik tekstiller ve özellikleri”bölümünde tekstil sektöründeki ekolojik standartlar ve ekolojik etiketler, tekstilde ekolojiyi etkileyen faktörler, ekolojik tekstil ürünlerinde kullanılan hammaddeler ve boyar maddeler konusunda ilgili bilimsel kaynaklardan detaylı olarak incelenmiştir. 2. Bölümde ise“Bebek ürünlerinde kullanılan ekolojik tekstil ürünleri ve özellikleri”başlığı altında ekolojik bebek giysilerinde kullanılan boyarmaddeler ve hammaddeler detaylı olarak anlatılmıştır. Doğal pamuk lifinden üretilmiş geleneksel dokumalarımızdan olan Buldan bezinden ve ekolojik pamuk ipliğinden çevre dostu ekolojik bebek giysileri ve ürün tasarımları ortaya çıkmıştır. Bunun için yöntem olarak el işi örme ve tığ tekniği kullanılmıştır. Çalışmanın sonucunda Buldan bezinden ve ekolojik pamuk ipliğinden el yapımı ile 19 parça ürün tasarlanmıştır. Böylece kültürel değerlerimiz olan buldan dokuması ön plana çıkmaktadır. Çevresel ve ekolojik sorunları minimum düzeye indirmek amaçlanmıştır. Sonuç olarak, çevre dostu tekstil ürünlerine olan talep hızla artmaktadır.
Özet (Çeviri)
Problems of environmental pollution which, in the last few decades, are often coming to discussion; have disrupted the ecological balance. As well as many kinds of fabrication processes; nowadays the role of textile industry in the emergence of the problems such as the global climate change which have been happening very commonly, melting of ice in poles, holes on the ozone layer that are also growing and increasing day by day, acid rains, obtained hazardous waste of chemicals the use of which is very common in textile industry, pollution of water and air; is indeed quite big. And for that reason, the use of natural fiber and dye have supported an important revolution in textile industry. Negative effects of textile industry on the environment, customers and living things; have awaken a mass and there appeared a concept of“ecological textile”. Thanks to increasing awareness of parents, customers have started to care about ecological products, because of the bad effects observed in nature. In the part of“Ecological Textile and Properties”, ecological standards and tags in the sector of textile, have examined with the help of scientific documents relating: factors in textile which affect the nature, dyes and sources used in ecological textile products. In the second part, dyes and raw materials used in ecological baby clothes have reviewed particularly under the title of“Ecological textile materials used in baby clothes and their properties”. Environmental friendly ecological baby clothes and designs are created with ecological cotton fibre and Buldan cloth, which is one of our traditional knittings made out of natural cotton fiber. Hand made knitting and“needle technique”is used for this as a technique. 19 handmade pieces out of Buldan cloth and ecological cotton fibre is made as final products of the work. Therefore, the Buldan cloth which is also one of our cultural elements, stands out. The goal is to minimize the environmental problems. Finally, the attention on the nature friendly textile products is exponentially increasing.