2-5 yaş arası kız ve erkek çocuklar için giyilebilir fonksiyonel giysi tasarımları
Wearable functional clothing designs for girls and boys between aged 2-5
  1. Tez No: 830323
  2. Yazar: AYLİN AYAKDAŞ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NURSEN GEYİK DEĞERLİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tekstil ve Tekstil Mühendisliği, Textile and Textile Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Fonksiyonel, çocuk, ergonomi, antropometri, giysi tasarımı, Functional, child, ergonomics, anthropometry, clothing design
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İSTANBUL NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tekstil ve Moda Tasarımı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Tekstil ve Moda Tasarımı Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 159
Özet
Giysi, dış etkilerden koruma ve örtünmenin yanı sıra estetik görünüm ve rahatlık sağlayan tekstil ürünüdür. Ayrıca insanların barınma ve beslenme gibi temel ihtiyaçlarındandır. Bu ihtiyaç insanın ömrü boyunca devamlılığını sürdürmektedir. İnsan doğumundan yaşlılığına kadar geçirdiği her evrede fiziksel olarak sürekli gelişmekte ve bu gelişme ile sürekli giysiye ihtiyaç duymaktadır. Özellikle bebeklik ve çocukluk döneminde en hızlı fiziksel gelişim gerçekleştiği için bu ihtiyaç oldukça fazladır. Fiziksel gelişimdeki hız dolayısıyla satın alınan giysiler kısa ömürlü olarak kullanılmakta ve bazen sadece bir sezon kullanılmaktadır. Böylece maddi ve manevi birçok olumsuz sonuçlar doğurmaktadır. Kısa süreli olarak kullanılan giysiler en başta tekstil atıklarının oluşmasına neden olmaktadır. Bu da hem insan hem de çevre sağlığını olumsuz etkilemektedir. Aynı zamanda aile ekonomisi açısından da olumsuz sonuçlar doğurmaktadır. Bu gibi sorunların önüne geçilebilmesi adına uygulanan birçok yöntem vardır. Sürdürülebilir çözüm önerisi olarak; giysilerin geri dönüştürülmesi, ekolojik tekstil hammaddelerinden üretilmesi, ikinci el ürün tüketimi, fonksiyonel içeriğe sahip çok yönlü tasarımların kullanılması bunlardan bazılarıdır. Bu tezin amacı uzun süreli kullanıma sahip, ekolojik ve çocukların antropometrik yapılarına uygun ergonomik giysilerin tasarlanmasıdır. Çalışma kapsamında bebek ve çocuk giyim ürünlerinin ekolojik ve ekonomik boyutları incelenerek; tasarımdan üretime kadar ki tüm aşamalar irdelenmiştir. Ayrıca 2-5 yaş arası çocukların uzun süreli kullanabileceği üniseks fonksiyonel giysi tasarımları ile çalışma desteklenmektedir.
Özet (Çeviri)
Garment is a textile product, which provides an esthetic look andcomfort besides protection from the outsourced effects and coveringbody. Therefore, dressing is a basic need like sheltering and nourishment. This need lasts throughout human life. People continuouslychange physically, and they needgarments on every stage of life from birth to death. Especially duringthe early stages of life, transforming into a child from a baby, causes more need for garment. Due to the speed physical transformation, reduces the usage period of a garment to only one season. Mainly Short-term use of garments causes to massive textile waste. This situation effects human health and nature negatively. For these reasons, financial and moral consequences appears. There are many ways to prevent from these kinds of consequences. Some sustainable solutions are recycling garments, producing with recycled materials, extending second-hand market, and preferring multi-functional garment designs. The aim of this thesis is to design ergonomic clothes with long-term use, ecological and suitable for children's anthropometric structures. Within the scope of the study, the ecological and economic dimensions of baby and children's clothing products were examined; The stages from design to production are examined. In addition, this thesis is supported by wide age ranged unisex and functional clothing designs that can be used for children aged 2-5 for.