Cemal Şakar'ın öykücülüğü
Cemal Şakar's narratives
  1. Tez No: 590263
  2. Yazar: OĞUZ ERBAKAR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HANİFE ÖZER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Cemal Şakar, 1980 Sonrası Edebiyat, Öykü, Yolculuk, Müslüman Coğrafya, Yapısal ve Tematik İnceleme, Cemal Şakar, Literature After 1980, Narrative, Journey, Muslim Georaphy, Structural and Thematic Examination
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yeni Türk Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 246
Özet
Postmodern edebiyatın etkinliğini artırdığı 1980 kuşağının temsilcilerinden Cemal Şakar'ın öykülerinin ele alındığı bu çalışmada Cemal Şakar öykücülüğünü, öykülerin temasını ve yapısını incelemeye çalışılmıştır. Diğer türlerde de eserler kaleme alan Şakar'ın araştırma ve deneme türünde kitapları mevcuttur. Türk öykücülüğünün 1980'den sonraki temsilcilerinden olan Cemal Şakar'ın çağdaş edebiyattaki yeri ve önemi de tespit edilmeye çalışılmıştır. Öykücülüğünde pek çok tema ve yapı unsuru barındıran yazarın sanat dünyasındaki zenginliği içerisindeki bileşenler alt başlıklar halinde incelenmiştir. Başlıklama hususunda ise daha çok terimsel ve kavramsal olarak dikkat edilmiştir. Temel olarak görülür ki tematik bakımdan dikkat çeken en büyük unsur“yolculuk”olmuştur. Gerek fiziksel gerekse arayış bağlamında yapılan yolculuğun yanı sıra önemli yer teşkil eden bir diğer unsur ise Müslüman coğrafyanın sıkıntı ve sorunlarıdır. Yapısal olarak ise bir metnin edebi sayılması gerekliliği için temel bileşenler olan“zaman”,“kişi”,“mekan”,“anlatıcı”,“bakış açısı”gibi olgular dışında modern anlatım teknikleri ve öykülerin muhtevasında farklılaşan çeşitli tasniflere dayalı bir araştırma amaçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, the stories of Cemal Sakar's, one of the respresentatives of 1980's era in which postmodern literature improved its effectiveness, were studied. He also has books of essay type and in research genre. The importance of Cemal Sakar, who is one of the representatives of Turkish storytelling after 1980's were tried to be determined. The components of author's variety that has many themes and structural ingredients in the literature world were scrutinized in terms of subheadings. In regard to title, it's been paid attention to terminological and conceptional. Basically,“yolculuk”is the most important theme that attracts attention. Another factor is distresses and problems of the muslim geography right along with in terms of context of both exploratory and physical journey. Structurally, it is aimed to conduct a research based on time, character, place, storyteller, perspective besides the different types of narratives that differentiated in the content of the stories.