Phlomis pungens Willd. var. pungens ve Phlomis pungens Willd. var. hirta üzerindeki karşılaştırmalı farmakognozik araştırmalar
The Comperative pharmacognosical studies on two varieties of phlomis pungens (var. pungens and var. hirta)
- Tez No: 59028
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İCLAL SARACOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
- Anahtar Kelimeler: Phlomis pungens Willd. var. pungens, Phlomis pungens Willd. var. hirta, Lamiaceae, İridoit, Fenilpropanoit Heterozitleri, Serbest Radikal Süpürücü Etki, Phlomis pungens var. pungens, Phlomis pungens var. hirta, Lamiaceae, Iridoid, Phenylpropanoid Glycosides, Free Radical Scavenger Activity. vi
- Yıl: 1997
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Farmakognozi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 140
Özet
ÖZET Phlomis cinsi Türkiye bitki örtüsünde 34 tür ile temsil edilmektedir. Bazı Phlomis türleri Anadolu1 da tonik ve stimülan olarak kullanılmaktadır. Bu çalışmada Phlomis pungens' in iki varyetesi (var. pungens ve var. hirta) taşıdıkları iridoit ve fenilpropanoit heterozitleri ve bu heterozitlerin serbest radikal süpürücü (antioksidan) etkinlikleri yönünden incelenmiştir. Bitkilerin açık havada kurutulmuş toprak üstü kısımları, metanol ile ekstre edilmiştir. Metanollü ekstrelerin suda çözünen kısımları üzerinde yapılan kromatografik [klasik açık kolon kromatografisi (poliamit, silika jel, sefadeks jel filtrasyonu) ve OBSK] çalışmalar sonucunda yapısı lamiit [PPP-1, PPH-1] olarak aydınlatılan bir iridoit heteroziti ile forsitozit B [PPP-2, PPH-2], alissonozit [PPP-3, PPH-3] ve lökoseptozit B [PPP-5, PPH-5] olarak aydınlatılan 3 fenilpropanoit heteroziti izole edilmiştir. Bunlara ilave olarak 4 - hidroksi - fi - fenil etoksi - O - [5- O - (3, 5 - dimetoksi - 4 - hidroksi benzoil) - fi - D - apiofuranozil - (1-»2)] -fi- D - glukopiranozit yapısında [PPP-4, PPH-4] yeni bir bileşik daha izole edilmiş ve hattuşozit olarak isimlendirilmiştir. İzole edilen PPP kodlu bileşiklerin yapı tayinleri spektral (UV, İR, 1H-NMR, 13C- NMR, DEPT, 2D-NMR ve FAB-Kütle sp.) yöntemler kullanılarak gerçekleştirilmiştir. PPH olarak kodlanan bileşikler ise UV, İR, İTK ve YBSK' da şahit maddelerle karşılaştırılmak suretiyle tanımlanmışlardır. Phlomis pungens var. pungens bitkisinin sulu ekstresi, iridoit ve fenilpropanoit fraksiyonları ile fenilpropanoit fraksiyonunun ana bileşiklerinin sıçan aorta halkalarında, endotele bağımlı gevşeme yanıtlarında, elektroliz ile oluşturulan reaktif oksijen türevlerinin meydana getirdikleri bozulmayı koruyucu etkinlikleri olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Phlomis genus is represented by 34 species in Turkish flora. Some of the Phlomis species are used as tonic and stimulant in Anatolia. In this study two varieties of Phlomis pungens (var. pungens and var. hirta) are studied from the view point of their iridoid and phenylprophanoid contents as well as their free radical scavenger (antioxidant) activities. The air-dried aerial parts of the plants were extracted with methanol. With the chromatografic studies on the water soluble parte of the methanolic extracts [open column chromatography (polyamide, silica gel, sephadex) and MPLC] an iridoid glycoside; lamiide [PPP-1, PPH-1], three phenylpropanoid glycosides; forsythoside B [PPP-2, PPH-2], alyssonoside [PPP-3, PPH-3] and leucosceptoside B [PPP-5, PPH-5] were isolated. In addition, a new compound, 4 - hydroxy - fj- phenyl ethoxy - O - [5- O - (3, 5 - dimethoxy - 4 - hydroxy benzoyl) - fi-D - apiofuranosyl - (1->2)] - /?- D - glucopyranoside [PPP-4, PPH-4] was isolated and named as Hattushoside. Structure elucidation of the PPP called compounds were performed by spectral methods (UV, İR, 1H-NMR, 13C-NMR, DEPT, 2D-NMR ve FAB-MS Spectroscopy). Compounds called PPH were identified by the comparison with the authentic samples on UV, IR, TLC and HPLC. Free radical scavenger activity (antioxidant activity) of the aqueous extract, iridoid, phenylpropanoid fractions and isolated major components of P. pungens var. pungens were determined by their protective effect against reactive oxygen species-induced impairment of endothelium dependent relaxation response in rat aortic rings. The aqueous extract, iridoid and phenylpropanoid fractions of the aqueous extract and major components of the phenylpropanoid fraction were found to be active.