Küçük ölçekli işletmelerde işçi sağlığı ve iş güvenliği sorunları (Ahşap mobilya imalat atölyeleri örneği)
The Occupational health and safety status of the small scale workplaces
- Tez No: 59033
- Danışmanlar: PROF. DR. NAZMİ BİLİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halk Sağlığı, Public Health
- Anahtar Kelimeler: Küçük ölçekli işyeri, işçi sağlığı ve iş güvenliği, mobilya, Small scale workplaces, occupational health and safety, carpentry
- Yıl: 1997
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İş Sağlığı ve Güvenliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 169
Özet
ÖZET Bu çalışmada, küçük ölçekli işyerlerinde mevcut işçi sağlığı ve iş güvenliği sorunlarını tespit etmek amacıyla, Ankara Siteler Sanayi Bölgesindeki araştırma sonuçları sunulmuştur. 1-9 işçi çalıştıran 100 ahşap mobilya imalat atölyesinde, bizzat işyerinde çalışan 100 işveren ve toplam 132 çocuk işçi ve çırağa konu ile ilgili yüzyüze görüşme suretiyle anket uygulanmış, işyerinin çalışma ortamı ile ilgili de araştırmacı tarafından İşyeri Bilgi Formu doldurulmuştur. Tanımlayıcı olarak planlanmış olan bu araştırmada elde edilen veriler, işyerlerine, işverenlere ve çocuk işçi / çıraklara ilişkin bulgular olmak üzere 3 ayrı kategoride ele alınarak değerlendirilmiştir. Araştırmada, işyerinin genel konumu, çalışma ortamı, makina tezgah ve aletler ile kullanılan hammadde ve ürünlerden kaynaklanan sorunlar ile çalışan işveren, çocuk ve çırakların demografik özellikleri (doğum yerleri, yaşları, aile yapıları, eğitim durumları), çalışma hayatına ilişkin özellikleri (çalışma koşullan, çalışma ortamı, geçirmiş oldukları iş kazaları, sağlık durumları vb.) incelenmiş ve nedenleri irdelenmiştir. Elde edilen bu bulguların ışığında da mevcut işçi sağlığı ve iş güvenliği sorunlarının çözümüne yönelik öneriler geliştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Descriptive study was designed in order to describe the occupational health and safety status of the small scale workplaces in Siteler region of Ankara. Study was held in hundred carpentry workshop which has 1-9 workers. Questionnaire filled out by face to face interview with hundred employers and 132 child workers or apprentices. The results were prepresented in to the three categories as workplaces, employers, child workers or apprentices. In this study overall conditions of the workshops, problems generated by the machineries, workdenches, instruments, raw maaterials or the end product and demografic characteristics of the employers, child worker and apprentices were investigated. Recommendations were established depending on the analysis of the results.