Adana huzurevindeki yaşlıların mediko-sosyal sorunlarının tanımlanması
The Medico-social problems of the elderly at Adana nursing home
- Tez No: 59034
- Danışmanlar: HİLAL ÖZCEBE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halk Sağlığı, Public Health
- Anahtar Kelimeler: Huzurevi, yaşlı mediko-sosyal problemler
- Yıl: 1997
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 130
Özet
ÖZET Her geçen gün yaşlı nüfusun genel nüfusa oranı arttıkça sorunları da büyümektedir. Bu çalışmada kurum bakımı gören yaşlıların mediko-sosyal sorunlarının ortaya çıkarılabilmesi amacı ile Adana Huzurevi'nde bulunan 65 yaşlının demografik özellikleri, fiziksel yetileri, sosyal yaşamları ve sağlık sorunları tanımlanmıştır. Ayrıca-, yaşlıların mental ve ruhsal sağlıkları da araştırılmıştır. Uygulanan geniş kapsamlı anket ve fizik muayenenin yanısıra laboratuvar tetkiki olarak, hematokrit, hemoglobin, tam idrar tahlili, açlık kan şekeri, akciğer grafisi ve elektrokardiyografileri değerlendirilmiştir. Araştırmada her bir yaşlının aylık ve yıllık birim maliyeti de hesaplanmıştır. Huzurevi, araştırma grubunun %66.2'si erkek, %33.8'i kadındır. Araştırma grubunun %26.2'si okur-yazar değildir, %47.7'sinin sosyal güvencesi yoktur ve %47.7'si kurum masraflarını kendileri karşılamaktadır. Günlük yaşam aktivitel erinde %3.1 ile %24.6 arasında değişen yetersizlik bulunmuştur. Son altı ayda sağlık kurumuna başvuranlar %40'tır. Araştırma grubunda en fazla saptanan hastalıklar sırası ile; genito-üriner sistem %58.5, dolaşım sistemi %53.8, göz %36,9, hipertansiyon %35.4, kas-iskelet sistemi %33.8, anemi %29.2, solunum sistemi %26.2, sindirim sistemi %21.5, diabet %18.5 olarak belirlenmiştir.. Uygulanan genel sağlık anketinin 12'lik formuna göre yaşlıların %56.9'unun, 28'lik formuna göre %61.5'inin akut ruhsal rahatsızlıkları olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT As the proportion of the elderly to general population increases the problems of them grow together. In this study for indicating the medico-social problems of the elderly, the demographic specialities, physical abilities, social lives and medical problems were detennined between nursing home livers in Adana. Also, their mental and psychic health were determined. Besides the questionnaire and physical examination the laboratory methods used were; hematocritis and hemoglobin values, complete urinalysis, blood sugar levels, thoracic graphics, and electrocardiographics. Also the account of an elderly per month and per year was calculated. Nursing home elderly group consisted of 66.2% of males and 33.8% of females. The study group 26.2% were illeterate, 47.7% of the group has no social security and 47.7% of them pay out the nursing home. Insufficiency for daily activities were seen in a rate of 3.1% to 24.6%. In last six mounths 40% of them asked for medical help. The most frequent diseases in nursing home searching group were; genitourinary disease 58.5%, cardiovascular disease 53.8%, eye disease 36.9%, hypertension 35%, muscle- skeleton system disease 33.8%, anemia 29.2%, respiratory system disease 26.2%,- gastrointestinal system disease 21.5%, diabetes 18.5%. For the applied general liealfh questionnaire 12 56.9%, for the general health questionnaire 28 61.5% of them have acute psychological problems. Key Wards: Nursing home, the elderly, medico-social problems.