Hastane atıklarının toplanmasının verimlilik açısından incelenmesi
Investigation of collecting hospital wastes according to productivity
- Tez No: 59038
- Danışmanlar: DOÇ. DR. CANAN YERTUTAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ev Ekonomisi, Home Economics
- Anahtar Kelimeler: Hastane Atıldan, Verimlilik, Hospital Wastes, Productivity
- Yıl: 1997
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ev İdaresi ve Aile Ekonomisi Ana Bilim dalı
- Sayfa Sayısı: 109
Özet
ÖZET Araştırma; hastane atıklarının biriktirilme, toplanma, taşınma, yokedilme ve değerlendirilmesinin; kim tararından, ne zaman, nasıl, ne sıklıkla ve ne ile yapıldığım saptamak, verimlilik açısından uygulamada izlenilen yöntemleri değerlendirmek, elde edilecek sonuçlara göre atıkların daha verimli şekilde ortadan kaldırılabilmesi için bu kurumlara uygulamaya yönelik geçerli önerilerde bulunmak amacıyla planlanmış ve yürütülmüştür. Ankara ilinde bulunan 30 hastane yöneticisine anket uygulanarak ve bu hastanelerden birisinde gözlem yapılarak araştırma verileri elde edilmiş ve değerlendirilerek önerilerde bulunulmuştur. Hastanelerin, atıklarını en fazla oranda (%20.0) tıbbi-evsel atık şeklinde gruplandırdığı; evsel ve tıbbi atık için hastanelerin tamamında (% 100.0); enjektör, iğne vb. delici-kesici atık için %46.7'sinde; cam atık için %43.3'ünde, en az oranda ise plastik atık için (%6.6) ayrı atık kabı bulunduğu saptandı. Hastanelerin %76.6'smda atık kaplarının kapaklarının elle açılması, %66.6'smda eşit oranlarla atık toplama işinde ayrı bir personel görevlendirememe ve atıkları toplayan personele özel kıyafet verilememesi, %43.3'ünde atık kaplarının yıkanması için özel yer olmaması, %73.3'ünde atıkların taşınması için ayrı asansör olmaması, %30.0'unda evsel nitelikli atıklar ile tıbbi atıkların aynı araçla taşınması, %32. Finde özel olarak yapılmış geçici depolama alanının bulunmaması sorun olarak belirlendi. Evsel atıklar hastanelerin tamamında (%100), tıbbi atıklar %93.2'sinde, cam atıklar %40.0'ında, delici-kesici atıklar %3 3. 3 'ünde belediye tarafından yok edilmekte; kağıt arıklar %33.3'ünde çeşitli şekilde değerlendirilmekte, radyoaktif atıklar %26.6'smda Atom Enerjisi Kurumu'na gönderilmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT This study was planned and conducted to analyze the collected, transported, stored, save disposal and recycled of hospital waste; who, when, how, how many times did this work; evaluated system of application according to productivity; recommended to hospital for disposal of waste according to result of application. The data were collected by using a questionary form developed by researcher and through interviews with the manager of 30 hospital and observated one hospital in Ankara. The researcher determined the hospitals generally (20%) seperate the wastes as a medical-household waste. The hospitals have special container for medical and household waste(100%); for sharps, needleswastes (46.7%); for glass wastes(43.3%); for plastics(6.6%). As a result of study researcher was found problems that cover of container open with hand (76.6%); waste collection don't make by special personnel (66.6%); can't provide particular clothes for personnel who collected wastes (66.6%); don't exist different place for wash of container (43.3%), elevator for transporting of wastes (73.3%) and temporary storage area for wastes (32.1%); same vehicle transported to medical waste with household waste (30.0%). Thehousehold (100%), medical (93.2%), glass (40%), sharpand needles (33.3%) wastes disposed by municipality; paper utilized different type (33.3%), radioactive waste sent to Atomic Energy Organization (26.6%) at hospitals.