Doğankent Sağlık Ocağı bölgesinde yaşayan 20 yaş üzeri erişkinlerde brusella prevalansı
  1. Tez No: 59039
  2. Yazar: BOZKURT ŞENLER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NECDET AYTAÇ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Halk Sağlığı, Public Health
  6. Anahtar Kelimeler: Brusella, Bruselloz, Seroprevalans, Zoonoz, Epidemiyoloji 80, Brucella, Brucellosis, Seroprevalance, Zoonosis, Epidemiology. 81
  7. Yıl: 1997
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 100
Özet
Özet: Bu araştırma Doğankent Sağlık Eğitim Araştırma Grup Başkanlığına bağlı Doğankent Sağlık Ocağı bölgesinde 20 yaş üzeri erişkinlerde brusella görülme sıklığının ölçülmesi amacıyla yapılmıştır. Doğankent beldesindeki beş mahalleden 20 yaş üzeri toplam 301 kişi araştırma kapsamına alınmıştır. Araştırmaya alınanların sosyodemografik özelliklerini, hayvan uğraşılarını, süt ve süt ürünlerini tüketim biçimlerini ve brusellozla ilgili olabilecek yakınmalarını saptamak amacıyla bir anket uygulanmış, fizik muayene ve laboratuvar testleri yapılmıştır. Araştırmaya alınan 301 kişide serolojik olarak bruselloz görülme sıklığı; Lam Aglütİnasyon Testi ile %11.0, Serum Aglütİnasyon Testi ile %0.3 olarak saptanmıştır. Lam Aglütİnasyon Testi pozitifliğinin yaşla ilgisi bulunmadığı, ancak kadınlarda daha sık görüldüğü saptanmıştır. Araştırmaya alınanların doğum yerleri dışında sosyodemografik özelliklerle Lam Aglütİnasyon Testi sonuçları arasında anlamlı bir ilişki saptanmamıştır. Hayvanlarında düşük görülenlerle Lam Aglütİnasyon Testi sonuçlan arasındaki ilişki anlamlı bulunmuştur. Hayvanla temasın söz konusu olduğu hayvan uğraşıları ile Lam Aglütİnasyon Testi pozitifliği arasındaki ilişki önemli bulunmuştur. Peynir tüketimi dışında süt ve süt ürünleri tüketimi ile Lam Aglütİnasyon Testi sonuçlan arasında anlamlı ilişki bulunmamıştır. İştahsızlık, baş ağrısı ve yorgunluk yakınmaları ile Lam Aglütİnasyon Testi sonuçlan arasındaki ilişkiler anlamlı bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Abstract: This study was perfomed in the area of Doğankent Health Education Research Centre in order to investigate the prevalence of brucellosis in adults more than 20 years old. Totally 301 individuals have been selected from this area. A questionnaire was applied to the subjets to reveal sociodemographic properties, animal occupation, consumption of milk and milk products and complaints about brucellosis. Physical examinations and labarotory tests was also performed. The seroprevalence rate of brucellosis was found as 1 1.0 % with Slide Agglutination Test and 0.3% with Tube Agglutination Test. The seropositivity rate with Slide Agglutination Test had no significant relationship with age. However, more positive results were obtained from women. There was no significant relationship between Slide Agglutination Test results and sociodemographic properties of subjets, except for birthplaces. The relationship between Slide Agglutination Test results and abortion seen in the animals of the subjets was found significant. The relationship between Slide Agglutination Test results and animal occupation with close contact was also found significant. There was no significant relationship between Slide Agglutination Test results and consumption of milk and milk products, except for cheese consumption. The relationship between Slide Agglutination Test results and complaints of loss of appetite, headache and fatigue was found significant.