Ülke itibarının ulus marka değeri ve ülke imajına etkisi üzerine bir araştırma
A research on the effect of country reputation on national brand value and country image
  1. Tez No: 590424
  2. Yazar: MEHMET ÇELENK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. DENİZ ZEREN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Ülke İtibarı, ülke imajı, ulus markası
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 95
Özet
Teknolojinin sürekli evrimi ve bunun iletişim araçları üzerindeki yansıması sayesinde ülkeler kendilerini insanların gözünde nasıl konumlandırdıklarına önem ve değer vermektedirler. Ekonomik, sosyal, kültürel ve siyasal bağlamda açıkça görülen değişimlerden etkilenen ülkeler artık diğer ülkelerden kendisini farklı kılacak olan itibara yönelmektedirler. Bu çalışmanın temel amacı ülke itibarının ulus marka değeri ve ülke imajı üzerindeki etkisini ortaya koymaktır. Bu amaçla Çukurova Üniversitesi'nde eğitim öğretim gören yabancı öğrencilerden ulaşılabilen ve çalışmaya katılmaya gönüllü olan 307 katılımcıdan anket yöntemiyle veri toplanmıştır. Elde edilen verilerin analizinde; regresyon, çoklu regresyon ve faktör analizinden yararlanılmıştır. Analiz sonucunda elde edilen bulgular ülke imajı ve ülke marka değerinin ülke itibarına yönelik tutum üzerinde anlamlı ve pozitif bir şekilde etkisi olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Thanks to the continuous evolution of technology and its reflection on communication tools, countries give importance and value to how they position themselves in the eyes of people. The countries affected by the obvious changes in the economic, social, cultural and political context are now turning to the reputation that will make them different from other countries. The main purpose of this study is to demonstrate the impact of country reputation on nation brand value and country image. For this purpose, data was collected by survey method from 307 participants who volunteered to participate in the study and which can be reached from foreign students studying at Çukurova University. Regression, multiple regression and factor analysis were used in the analysis of the data obtained. The results of the analysis concluded that the country's image and the country's brand value had a significant and positive effect on the attitude towards the country's reputation.