Döviz vadeli işlem sözleşmelerinde riskten korunma oranının hesaplanması
Estimation of foreign exchange futures contracts' optimal hedge ratio
- Tez No: 590499
- Danışmanlar: PROF. DR. SERKAN YILMAZ KANDIR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Riskten korunma oranı, finansal risk, türev araçlar, USD/TL, Hedge ratio, financial risk, derivatives, USD/TL
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 59
Özet
Bu çalışmanın amacı, USD/TL dayanak varlığına dayalı olarak yazılan ve BİST VİOP piyasasında yer alan vadeli işlem sözleşmelerinin sağlamış olduğu riskten korunma oranının tahmin edilmesi ve bu tahmini gerçekleştirebilecek en uygun modelin tespiti hedeflenmiştir. Örneklem 06.08.2013-30.03.2018 tarihleri arasını kapsamakta olup, TCMB tarafından açıklanan spot USD/TL kurları ile bağımlı değişken, BİST VİOP piyasasında işlem gören USD/TL vadeli işlem sözleşmelerinin uzlaşma fiyatları bağımsız değişken olarak kullanılmıştır. Bu çalışmada, en küçük kareler yöntemi ile normal ve GED dağılımında simetrik ve asimetrik GARCH modellerinden yararlanılmıştır. Çalışmanın sonuçları, 100 günlük örneklem dışı dönem için hata terimlerinin varyansının değişken olduğunu öngören GED-GARCH(1,1) modelinin en yüksek performans gösteren model olduğunu, 253 günlük örneklem dışı dönem için ise EKK modeli ile GED-GARCH modelleri uygun olsa da öne çıkan bir model olmadığını göstermiştir.
Özet (Çeviri)
Aim of this study is to estimate the optimum hedge ratio of USD/TL future contracts at BIST Derivatives Market and determine the model performing model for estimation. Sample period of data is between 06.08.2013-30.03.2018. Spot USD/TL exchange rates announced by TRCB function as dependant variable and settlement prices of USD/TL futures contracts on BIST Derivatives Market function as independant variable. At this study, least squares method and symmetric and assymmetric GARCH models with normal and GED distributions are used. Results of application of models indicates that for 100 days out of sample period GED-GARCH(1,1) model forecasting variable variance of error terms is best performing model for estimating optimal hedge ratio. For 253 days out of sample period, there is not an outstanding model although both OLS and GED-GARCH(1,1) performs well.