Tüketicilerin mobilya sektörü yatak ürün grubuna yönelik satın alma davranışlarının değerlendirilmesi: Kayseri'de bir uygulama
Evaluation of purchasing behaviors of consumers for the furniture sector bed product group: An application in Kayseri
  1. Tez No: 590918
  2. Yazar: LÜTFÜ DÖNMEZ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ İLHAMİ VURAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Tüketici, Tüketici Davranışları, Satın Alma Davranışları, Mobilya Sektörü, Yatak Ürün Grubu, Consumer, Consumer Behavior, Purchasing Behavior, Furniture Sector, Mattress Product Group Page
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Pazarlama Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 175
Özet
Bu çalışmada tüketicilerin mobilya sektörü yatak ürün grubuna yönelik satın alma davranışları değerlendirilmeye çalışılmıştır. Araştırma kapsamında tüketicilerin yatak satın alma davranışlarında etkili olan bir takım faktörler ele alınmış ve bu faktörler ile satın alma kararları arasındaki ilişkiler incelenmiştir. Araştırma yatak satın alan kişiler üzerine yapılmış ve bu ürünü kullanan kişilerin satın alma kararı verirken demografik özellikler, sosyo-kültürel, psikolojik, kişisel ve pazarlama faktörleri gibi farklı değişkenler üzerindeki ilişkileri açıklanmaya çalışılmıştır. Aynı zamanda tüketicilerin yatak satın alma tercihlerine etki eden faktörler ile ilgili beklentileri ve aynı şekilde yatak satın alma tercihlerine etki eden faktörlere katılma derecesi ile ilgili algılamaları incelenmiştir. Hemen hemen her evde bulunmasının neredeyse zorunlu olduğu, satın alma kararı verilirken çok fazla kriterin bir arada ele alındığı bir yüksek ilgilenim ürün grubu olması itibari ile mobilya ürün gruplarından biri olan yatak üzerinde çalışılmıştır. Kayseri ilinde yaşayan yatak ürünü kullanan tüketicilerden 400 kişi ile yüz yüze anket çalışması yapılmış ve elde edilen veriler yorumlanmıştır. Araştırma kapsamına alınan tüketicilerin yatak ihtiyacının doğmasında etkili olan faktörlerin dağılımı incelendiğinde; sağlık sorunları, zorunlu bir ihtiyacın doğması, evlilik, mevcut yatağın eskimesi ve çocukların büyümesinin önemli olduğu, gelir artışı ve yatağın demode olmasının ise önemli olmadığı bulunmuştur. Yatak satın almadan önce yatak hakkında bilgi toplama ve değerlendirme aşamasında başvurduğu faktörlerin dağılımı incelendiğinde; daha önceki bilgi ve tecrübeler ve kampanyaların önemli olduğu, ilgili katalog ve broşürler, aile, eş dost tavsiyeleri, internet, yazılı ve görsel medya ve reklamın ise ne önemli ne önemsiz olduğu bulunmuştur. Yatak satın aldıktan sonraki memnuniyet düzeylerinin dağılımı incelendiğinde; memnuniyet düzeylerinin toplam puan ortalaması memnun kaldıkları yönünde bulunmuştur. Yatak değiştirme sıklığına göre dağılımına bakıldığında grubun yarısının 6-10 yıl içerisinde yatağını değiştirdiği, diğerlerinin ise 1-5 yıl içerisinde veya 11 yıl ve üzerinde bir sürede yatağını değiştirdiği görülmektedir. Yatak satın alma tercihlerine etki eden faktörler ile ilgili beklentilerinin dağılımı incelendiğinde; ergonomik-konforlu olması, boyun, sırt, bel ve ayak ağrıları gibi sağlık sorunlarına çözüm olabilmesi, kaliteli olması, firmanın garanti koşulları, fiyatı, firmanın satış sonrası hizmetleri, kullanılan malzemeler ve markasına dikkat ettikleri yönünde bulunmuştur. Yatak satın alma tercihlerine etki eden faktörlere katılma derecesi ile ilgili algılamalarının dağılımı incelendiğinde; ergonomik-konforlu olması, boyun, sırt, bel ve ayak ağrıları gibi sağlık sorunlarına çözüm olabilmesi, kaliteli olması, firmanın garanti koşulları, fiyatı, kullanılan malzemeler ve firmanın satış sonrası hizmetlerinin etkili olduğu yönünde bulunmuştur. Fiyatı, ürün fiyat katalogları ve broşürlerinin sunulması, tasarım, renk ve görünüşü, ergonomik-konforlu olmasının cinsiyete göre anlamlı şekilde farklılaştığı bulunmuştur. Kullanılan malzemeler, kaliteli olması, firmanın garanti koşulları, firmanın satış sonrası hizmetleri, reklam, boyun, sırt, bel ve ayak ağrıları gibi sağlık sorunlarına çözüm olabilmesinin medeni duruma göre anlamlı şekilde farklılaştığı bulunmuştur. Yatak satın alma tercihinde kullanılan malzemeler, kaliteli olması, firmanın garanti koşulları, firmanın satış sonrası hizmetleri, fiyat, mağaza atmosferi ve özellikleri, reklam ve boyun, sırt, bel ve ayak ağrıları gibi sağlık sorunlarına çözüm olabilmesinin yaşa göre anlamlı şekilde farklılaştığı bulunmuştur. Sadece fiyatının eğitim düzeyine göre anlamlı şekilde farklılaştığı bulunmuştur. Tasarım, renk ve görünüşü hariç diğer faktörlerin tamamının meslek grubuna göre anlamlı şekilde farklılaştığı bulunmuştur. Ergonomik-konforlu olması, boyun, sırt, bel ve ayak ağrıları gibi sağlık sorunlarına çözüm olabilmesi, kaliteli olması, firmanın garanti koşulları, fiyatı, kullanılan malzemeler, firmanın satış sonrası hizmetleri, markası, yakın çevremin (aile, eş dost vb.) tavsiyesi, mağazadaki satış elemanlarının hizmeti, ürün fiyat katalogları ve broşürlerinin sunulması, mağaza atmosferi ve özellikleri ve reklamının aylık gelir düzeyine göre anlamlı şekilde farklılaştığı bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study, it is tried to evaluate the buying behaviors of the consumers towards the furniture product group. Within the scope of the research, a number of factors that affect the buying behavior of consumers are discussed and the relationships between these factors and purchasing decisions are examined. The research was carried out on the people who purchased the beds and the relationships between the users using this product on different variables such as demographic characteristics, socio-cultural, psychological, personal and marketing factors were tried to be explained. At the same time, the expectations of the consumers about the factors that affect the bed buying preferences and the perceptions about the degree of participation in the factors that affect the bed buying preferences are also examined. Bedding, one of the furniture product groups, has been studied since it is almost obligatory to be present in almost every house and a high interest product group which handles too many criteria when making the purchase decision. A face-to-face survey was conducted with 400 people from consumers using bed products in the province of Kayseri and the data obtained were interpreted. When the distribution of the factors that affect the bed needs of the consumers included in the research is examined; health problems, the emergence of a compulsory need, marriage, aging of the existing bed and the growth of children were found to be important, income increase and outdated bed was not important. When the distribution of the factors applied to the information collection and evaluation stage before buying the bed is examined; it was found that previous knowledge and experience and campaigns were important, relevant catalogs and brochures, family, peer advice, internet, print and visual media and advertising were neither important nor insignificant. When the distribution of satisfaction levels after purchasing the bed is examined; the total score average of satisfaction levels was found to be satisfied. When the distribution according to the frequency of changing beds is observed, it is seen that half of the group changed their beds in 6-10 years and the others changed their beds in 1-5 years or over 11 years. When the distribution of expectations about factors affecting bed purchase preferences is examined; ergonomic-comfortable, neck, back, waist and foot pain to be a solution to health problems, quality, the company's warranty conditions, price, after-sales services of the company, used materials and brand were found to be paying attention. When the distribution of perceptions about the degree of participation in the factors that affect bed buying preferences is examined; ergonomic-comfortable, neck, back, waist and foot pain to be a solution to health problems, quality, the company's warranty conditions, price, materials used and the company's after-sales services were found to be effective. Price, product price catalogs and brochures presentation, design, color and appearance, ergonomic-comfortable being found to be significantly different according to gender. It was found that the materials used, the quality, the warranty conditions of the company, the after-sales services of the company, the solution to health problems such as advertising, neck, back, waist and foot pain differed significantly according to the marital status. It was found that the materials used in bed purchase preference, quality, warranty conditions of the company, after-sales services of the company, price, store atmosphere and features, advertisement and solution to health problems such as neck, back, waist and foot pain differ significantly according to age. It was found that only the price differed significantly according to education level. It was found that all factors except design, color and appearance differed significantly according to occupational group. Ergonomic-comfortable, neck, back, waist and foot pain to be a solution to health problems, quality, the company's warranty conditions, price, materials used, the company's after-sales services, brand, close environment (family, friends, etc.), advice, it was found that the service of the salespeople in the store, the presentation of product price catalogs and brochures, the store atmosphere and characteristics, and the advertisement differed significantly according to the monthly income level.