Hurda arabaların resim çalışmalarına yansıması
Reflection of scrap cars on painting
- Tez No: 590932
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MESUT YAŞAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Hurda Araba, Atık Nesne, Tüketim Kültürü, Scrap Car, Waste Object, Consumption Culture Page
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 90
Özet
Tüketim kültürünün en önemli parçalarından biri de hurda arabalardır. Gelişen teknolojiyle birlikte, sürekli gelişen ve değişen araba teknolojisi arkasında hurda yığınları bırakmaktadır. Unutulmaya yüz tutmuş, bir kenara itilmiş hurda arabalar, malzeme ve biçim bakımından zenginlik göstermektedir. Farklı modellerde yapılan yüzey ve görünüm açısından zenginlik gösteren arabalar, farklı alanlara mal olup esin kaynağı olmuştur. Bu araştırmanın içerisinde yer alan çalışmaların amacı hurda arabaları resimsel açıdan irdeleyip imgeleştirme yolu ile resimsel ifadeye dönüştürmektir. Araştırma sürecinde; dergi, makale, tez, kitap ve koleksiyon eser dergilerinden veriler elde edilip literatür taraması yapılmıştır. Tez kapsamında, araba imgesini resimlerinde kullanan Batılı ve Türk sanatçılar araştırılmıştır. Araştırmada elde edilen verilere göre sanatçıların araba imgesini resimlerinde peyzaj içinde bir öğe olarak veya çalışmanın merkezinde kompoze ettikleri görülmüştür. Bu tez çalışması üç bölümden oluşup birinci bölümde kavramsal çerçeve ilgili araştırmalar yapılarak arabaların geçmişten günümüze gelişimi ve araba imgesini kullanan sanatçılara yer verilmiştir. İkinci bölümde 20. yüzyıl sanatına değinilerek resim sanatında tüketim kültürüne, atık nesnelere ve sanat akımlarına yer verilmiştir. Araştırmanın Üçüncü bölümünde ise tez kapsamında yapılan uygulamaların gelişim süreci, uygulamalar ve çözümlemelerine yer verilmiştir. Çalışma kapsamında ele alınan hurda arabanın imgeye dönüşümü, görselliği ve anlam bakımından da biçim-içerik ilişkisi üzerinde durulmuştur. Çalışmaları oluştururken kurgulanan kompozisyon düzeni, kullanılan teknik, oluşturulan doku, seçilen armoni ve renk kullanımı ile ilgili açıklamalar yapılmıştır. Boya kullanımındaki ve fırça hareketlerindeki rahatlık, dışavurumcu bir tavırla örtüşür biçimdedir. Çalışmaların gruplara ayrılmasıyla önce genel açıklamalar daha sonra ise tek tek çalışmaların çözümlemeleri oluşturulmuştur. Araştırmalar neticesinde hazırlanan bu çalışma; en başta yaşadığımız çevrede sokaklarda terk edilmiş olarak gördüğümüz ve hurdalıklarda yok edileceği ana kadar muhafaza edilen hurda arabaların aslında hayatımızdan bütün olarak çıkmadığı ve sanat ile arasındaki etkileşim sonucunda oluşturulan uygulamaların geçirdiği estetik süreci ispat niteliğindedir denebilir.
Özet (Çeviri)
One of the most important parts of the consumer culture is scrap cars. With advancing technology, ever-evolving and changing car technology leaves behind piles of scrap. Scrap cars pushed aside into oblivion are rich in material and form. The cars, which are rich in surface and appearance, made in different models, cost different areas and became an inspiration. The aim of this study is to analyze scrap cars from pictorial point of view and convert them into pictorial expression by means of visualization. During the research process; data were obtained from journals, articles, thesis, books and collections. Within the scope of the thesis, Western and Turkish artists using the image of cars in their paintings were investigated. According to the data obtained in the research, it is seen that the artists compose the image of the car as an element in the landscape or in the center of the work. This thesis consists of three chapters. In the second part, 20th century art is mentioned and consumption culture, waste objects and art movements are mentioned. In the third part of the research, the development process, applications and analysis of the applications made within the scope of the thesis are given. In this study, the transformation of the scrap car into images, visuality and meaning-content relationship are emphasized. While creating the works, explanations were made about composition composition, technique, texture, chosen harmony and color usage. The ease of use of paint and brush movements overlaps with an expressionist attitude. After the studies were divided into groups, first general explanations and then analysis of individual studies were formed. This study prepared as a result of the researches; It can be said that the aesthetic process of the applications created as a result of the interaction between art and the interaction between art and the cars that we see as abandoned in the streets in the environment we live in the first place and which are kept until the destruction of the junk yard, cannot be said.