Günümüz sanatsal tasarımlarında pastiş ve parodi
Pastiche and parody in recent artistic designs
  1. Tez No: 590941
  2. Yazar: TURAN VARDAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA KINIK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Pastiş, Parodi, Resimsel Alıntılama, Metinlerarasılık, Sanatsal Tasarım, Modern, Postmodern, Pastiche, Parody, Pictorial Quotation, Intertextuality, Artistic Desing, Modernism, Postmodernism
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Resim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Resim Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 105
Özet
Sanatın tarihine bakıldığında ilk insandan bu yana büyük bir etkileşim silsilesi gözlemlenmektedir. Antik Yunan ve Roma döneminde üretilen sanat eserlerinin, Avrupa Rönesans'ını etkilemesine kadar olan süreçte insanlık kendinden önceki nesillerde üretilen sanat eserlerini doğrudan ya da dolaylı yolla kullanarak kendi kültürlerine ve sanatına mal etmişlerdir. Modernizm öncesi dönemdeki etkilenişler çoğunlukla usta çırak ilişkisine dayandırılmaktaydı. Eseri üreten sanatçılar, kendilerinden sonra ki sanatçılara ilham vermiş ve onlara yol göstermişlerdir. Bu etkileşim modernizmde de devam ederek yeni ve farklı akımların oluşumuna katkı sağlamıştır. Pastiş (öykünme), yüzyıllardır devam eden sanatın oluşum evresinde yer alan bir kavram olarak karşımıza çıkmaktadır. Günümüze kadar gelen sanat oluşumunun icrasını yerine getiren sanatçı, sanata yeni arayış ve yorumlar getirerek anlam/kavramlar kazandırmıştır. Çoğunlukla postmodern dönemde karşımıza çıkan bu kavramlar, yeniden üretilen eserleri anlamamıza ve yorumlamamıza olanak sağlamaktadır. Postmodern dönemde kullanılan bir diğer yöntemde Parodi(yansılama)' dır. Pastiş yoluyla üretilen eserler, sanatçıya saygı niteliğini taşırken, parodi yolu ile üretilen eserler alaycı, mizah dolu bir tavır sergilemektedir. Sanatçıya ve sanat eserine saygıyı gösteren pastiş, kendinden zıt anlam türeten parodiyi doğurmuştur. Günümüzde pastiş ve parodi kavramlarını ilerleten en önemli gelişmelerden biri de şüphesiz ki teknolojinin hızla ivme kazanmasıdır. Teknoloji her alana olduğu gibi sanat alanına da nüfus etmiştir. Postmodern dönem sanatçılarının iletken araçlarından en belirgini' de şüphesiz ki teknolojidir. Bu teknolojik ivmelenme günümüz sanatının gelişmesinin, yayılmasının ve üretiminin tekrarlarla artmasının yanı sıra, yeni yaratıların göz önünde ve ulaşılabilir olmasına da katkı sağlamaktadır. Günümüz sanatının gözde stratejisi pastiş ve parodi, bir resimsel alıntılama ve yeniden üretim şekli olarak sanat eserlerinde nasıl etki ettiği, nasıl yer aldığı bu araştırmanın konusu olmaktadır.
Özet (Çeviri)
When we look at the history of art, there has been a great range of interaction since the first man. In the process until the artifacts produced during the ancient Greek and Roman periods, influencing the European Renaissance, humanity used the works of art produced in previous generations either directly or indirectly and attributed them to their own culture and art. The influences in the pre-modern era were mostly based on the master apprentice relationship. The artists who produced the work inspired and guided the artists after them. This interaction continued in modernism and contributed to the formation of new and different currents. Pastiş (emulation) is a concept that takes place in the formation phase of art that has been going on for centuries. The artist, who fulfilled the performance of the formation of art up to the present day, brought meaning and concepts to art by bringing new searches and interpretations. These concepts, which are mostly encountered in the postmodern period, enable us to understand and interpret the remanufactured works. Another method used in the postmodern period is Parody (reflection). While the works produced through pastish have the quality of respect for the artist, the works produced through parody display a cynical, humorous attitude. Respecting the artist and his work of art, the pastiche gave birth to the parody which derives its opposite meaning. Today, one of the most important developments advancing the concepts of pastiche and parody is undoubtedly the rapid acceleration of technology. Technology has populated the art field as well as every other field. One of the most prominent conducting tools of postmodern artists is technology. This technological acceleration not only contributes to the development and dissemination of today's art, but also to increase the production and repetition of new art. The popular strategy of today's art is pastiche and parody, a pictorial quotation and how it affects art works as a form of reproduction, and how it takes place in this study is the subject of this research.