Namık Kemal'in tiyatro eserlerinin sosyal bilgiler öğretim programında yer alan değerler bağlamında incelenmesi
The examining of Namik Kemal's theatre works in the context of values in the social studies education program
  1. Tez No: 590949
  2. Yazar: NESLİNUR SOYDAN CIMBIZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET KARATAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Değer, Değerler Eğitimi, Sosyal Bilgiler, Tiyatro, Value, Values Education, Social Studies, Theatre
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sosyal Bilgiler Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 125
Özet
Bu araştırmada Namık Kemal'in tiyatro eserlerinin Sosyal Bilgiler öğretim programında yer alan değerler bağlamında incelenmesi esas alınmıştır. Namık Kemal'in üç farklı dönemde yazmış olduğu: Vatan Yahut Silistre, Kara Bela, Celaleddin Harzemşah isimli eserler ile Sosyal Bilgiler öğretim programında yer alan değerleri karşılaştırmak ve doküman incelemesi yöntemiyle inceleyip içerik analiz yaklaşımıyla analiz edip ortaya koymak amaçlanmıştır. Aynı zamanda Namık Kemal'in eserlerinde işlediği değerlerde inceleme, irdeleme ve yorumlama yaparak Sosyal Bilgiler öğretim programında yer alan değerlerin öğretimine katkı sağlamak amaçlanmıştır. Araştırmada nitel bir çalışma olup tarama modelindedir. Araştırma verileri, doküman incelemesi yöntemi kullanılarak yapılmıştır. Çalışmanın dokümanları: Vatan Yahut Silistre, Kara Bela ve Celaleddin Harzemşah'tır. Toplanan veriler nitel veri analizi yaklaşımı olan içerik analiz yaklaşımı kullanılarak analiz edilmiş ve yorumlanmıştır. Eserlerde geçen değerler tanımlanmış olup veriler değerler eğitimi açısından incelenmiştir. İncelemeye ilişkin bulgular örnek metinler ile tablolar halinde gösterilmiştir. Eserlerde yer alan değerlerin sıklığı karşılaştırmalı tablo halinde verilmiştir. Bu şekilde eserlerde yer alan değerler ile programda yer alan değerlerin ne boyutta örtüştüğü tespit edilmiştir. Çalışmada elde edilen veriler frekans, yüzde ve karşılaştırmalı çapraz tablo ile açıklanmaya çalışılmıştır. Araştırma sonucunda elde edilen bulgulara göre edebi eserlerin değerler eğitimine katkı sağlayacağı gözlemlenmiştir. Araştırmanın, Namık Kemal'in eserlerinde geçen sıklıkla değindiği değerlerin gelecek kuşaklara aktarılmasında ve değerler eğitimine katkı sağlaması konusunda faydalı olacağı düşünülmektedir. Sosyal Bilgiler dersinde yer alan değer eğitimi kapsamında kaynak olacağına inanılmaktadır.
Özet (Çeviri)
In this research, it is based on the examination of the works of Namık Kemal in the context of values in the Social Studies curriculum. The aim of this study is to compare the values in the social studies curriculum with the works named Vatan Yahut Silistre, Kara Bela, Celaleddin Harzemşah, written by Namık Kemal in three different periods, and to analyze them with the method of document analysis, to analyze and reveal them with the content analysis approach. At the same time, it is aimed to contribute to the teaching of the values in the Social Studies curriculum by examining, scrutinising and interpreting the values of the works of Namık Kemal. The study is a qualitative study and is in the screening model. The research data were made by using document analysis method. The documents of the study are; Vatan Yahut is Silistre, Kara Bela and Celaleddin Harzemşah. The collected data were analyzed and interpreted using content analysis approach, which is a qualitative data analysis approach. The values mentioned in the works were defined and the data were examined in terms of values education. The findings of the study are shown in tables with sample texts. The frequency of the values in the works is given in a comparative table. In this way, the extent to which the values in the works and the values in the program overlap were determined. The data obtained in this study were explained with frequency, percentage and comparative cross table. According to the findings of the research, it is observed that literary works will contribute to values education. It is thought that the research will be useful in transferring the values mentioned in the works of Namık Kemal to the next generations and contributing to values education. It is believed that it will be a resource within the scope of value education in Social Studies course.