Lojistik sektöründe iş sağlığı ve güvenliği uygulaması: Proje lojistiği
  1. Tez No: 590970
  2. Yazar: FEYZA HÜSREVOĞLU
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ RÜŞTÜ UÇAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ulaşım, Transportation
  6. Anahtar Kelimeler: Lojistik Sektörü, Risk Analizi, İş Sağlığı ve Güvenliği, Logistics Sector, Risk Analysis, Occupational Health and Safety
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İş Sağlığı ve Güvenliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İş Sağlığı ve Güvenliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 109
Özet
Günümüzde işletmeler serbest piyasa koşullarında firma devamlılığını sağlamak ve kar elde etmek gibi hedeflerle birbirleriyle kıyasıya rekabet etmektedirler. İşletmelerin bilgi paylaşımlarının yüksek düzeyde olduğu günümüz şartlarında üretim bedelleri benzerlikler taşımakta ve yarışma üstünlüğü için lojistik, iş güvenliği ve sağlığı gibi öğelerin en uygun şekilde edinilmesi ehemmiyet göstermektedir. Hem ülke ve hem de işletmelerin bütçeleri için önemli bir yerde olan lojistik faaliyetlerin uygun planlanması ve verimlilik esasına göre icrası önemli kazanımları beraberinde getirebileceği gibi yer ve zaman faydaları ile katma değer oluşturulmuş olacaktır. Lojistik firmaları için yapılmakta olan iş sağlığı ve iş güvenliği çalışmalarıyla iş kazalarının sayılarını azaltmakta, ölüm ile neticelenen olayların önüne ve firma açısında avantaj sağlamaktadır. Bu çalışmada lojistik sektöründe hizmet veren işletmelerde iş sağlığı ve güvenliği bakımından yapılan çalışmaların neler olduğu ve ne gibi tehlike ve risklerin mevcut oldukları konusunda bilgi edinilmek amacıyla yapılmıştır. Bu sebeple iş sağlığı ve güvenliği risk değerlendirmesi yöntemlerinden olan L tipi MATRİX ve FİNE KİNNEY risk değerlendirme metotları ile yapılan incelemeler sonucunda lojistik sektöründe oluşabilecek tehlike ve riskler tanımlanarak uygulamalı risk analizleri yapılmıştır. Bunun neticesinde her risk için olasılığı ve şiddeti tespit edilip risk puanı bulunmuştur. Bu risk puanına göre alınması gereken düzeltici önleyici faaliyetler risk analizinde sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Nowadays, companies compete with each other with the targets such as ensuring the continuity of the firm and making profit in free market conditions. In today's conditions where the information sharing of enterprises is high, production costs have similarities and it is important to obtain the most appropriate items such as logistics, occupational safety and health for competition superiority. Appropriate planning and implementation of logistics activities, which are important for the budgets of both the country and the enterprises, can bring significant gains and added value will be created with space and time benefits. It decreases the number of occupational accidents with the occupational health and safety studies carried out for the logistics companies and provides advantages in front of the incidents resulting in death and in terms of the company. In this study, it is aimed to obtain information about the occupational health and safety studies and the hazards and risks that exist in the logistics sector. For this reason, the risks and risks that may occur in the logistics sector were identified and applied risk analyzes were carried out as a result of the examinations carried out with L type MATRIX and FINE KINNEY risk assessment methods, which are occupational health and safety risk assessment methods. As a result, the probability and severity of each risk was determined and the risk score was found. Corrective and preventive actions to be taken according to this risk score are presented in the risk analysis.