Beyşehir masalları üzerine bir inceleme
A research on beyşehir tales
- Tez No: 591002
- Danışmanlar: PROF. DR. SİNAN GÖNEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halk Bilimi (Folklor), Türk Dili ve Edebiyatı, Folklore, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Beyşehir Masalları, Beyşehir Folkloru, Türk Halk Kültürü, Beyşehir Tales, Beyşehir Folklore, Turkısh Folk Culture
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 278
Özet
Tarihi ve sosyokültürel bakımdan içerisinde zengin kültürel değerler barındıran Beyşehir İlçesi köklü bir yerleşim yeridir. Bu kültürel değerlerin bir kısmı günümüze kadar varlıklarını sürdürürken bir kısmı da kaybolma tehlikesi altındadır. Bu tehlike biz araştırmacılarda maddi manevi kültür unsurlarımızı kaybolmadan derleme ihtiyacı doğurmaktadır. Bu hassasiyetle araştırmamızın konusu olan Beyşehir İlçesi masal ürünlerini inceledik. Bu bölgenin kuruluşundan itibaren biriktirdiği sosyal ve manevi zenginlikleri tespit ederek gelecek kuşaklara aktarmak istedik. Kaynak kişilerimizi özenle seçerek ve bizzat görüşerek masallarımızı ses kayıtları ile derledik. Beyşehir İlçesi sahasında derlediğimiz halk anlatılarından masal özelliklerini taşıyanları ayırarak masallarımızı tespit ettik. Çalışmamızın devamını masal ile ilgili genel kaynakların taranıp okunması, masallar hakkında çalışma yapmış bilim adamlarının eserlerinden ve kütüphaneden yararlanma yolu ve folklorik incelemeler takip etti. Böylece halk kültürünü zengin bir biçimde içinde barındıran masallara çalışmamızda işaret ettik.
Özet (Çeviri)
Beyşehir is a deep-rooted region with rich cultural values in historical and socio-cultural aspects. While some of these cultural values remain to exist until today, some are under the danger of disappearance. This danger raises the need for researchers to compile our material and spiritual culture elements before getting lost. With this sensitivity we have examined the tales of Beyşehir, which is the subject of our research. We wanted to identify the social and spiritual wealth that this region has accumulated since its foundation and transfer it to future generations. We chose Narrators very carefully and we compiled tales with face to face meetings and voice recording. Then we separated tales from folk narrations. The continuation of our work followed the reading of general sources about tales, the works of scientists who worked on the tales and benefiting from the library and folkloric examinations. In this way, we pointed out tales which involves rich folk culture.