Türkiye'deki kamu harcamalarının seçilmiş makroekonomik göstergeler üzerindeki etkisi
Impacts of public expenditares on selected macroeconomic indicators in Turkey
- Tez No: 591012
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ERDEM TURGAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, İşletme, Economics, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Kamu Harcamaları, Makroekonomik Göstergeler, Public Expenditure, Macroeconomic Indicators
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Uluslararası Ticaret ve Para Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 87
Özet
Bu çalışmanın amacı Türkiye'deki kamu harcamalarının seçilmiş makroekonomik göstergeler üzerindeki etkileri değerlendirilmiştir. Öncelikle kamu harcamaları teorik anlamda incelenerek kamu harcamalarının sınıflandırılması, özellikleri, artışları ve bu artışlar ile ilgili olarak genel yaklaşımlar hakkında açıklamalar yapılmıştır. Türkiye'deki kamu harcamalarının gelişimi hakkında bilgiler verilmiştir. Sonrasında ekonomideki temel kavramlar ve bazı makroekonomik göstergeler anlatılmaya çalışılmıştır. Son bölümde ise Türkiye'deki kamu harcamalarının seçilmiş makroekonomik göstergeler (büyüme, enflasyon, işsizlik, gelir dağılımı, faiz oranı, cari açık, bütçe açığı) üzerindeki etkilerinin incelenmesi hedeflenmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to evaluate the impact on selected macroeconomic indicators of public spending in Turkey. Firstly, public expenditures are examined theoretically and explanations are made about the classification, characteristics, increases and general approaches of public expenditures. Information about the development of public spending in Turkey is given. Then, basic concepts in economy and some macroeconomic indicators are tried to be explained. In the last chapter, of public spending in Turkey selected macroeconomic indicators (growth, inflation, unemployment, income distribution, interest rate, current account deficit and budget deficit) was aimed at examining the impact.