Afganistan'da kamu harcamalarının kalkınma açısından genel bir değerlendirmesi
A general assessment of public expenditures in terms of development in afghanistan
- Tez No: 591047
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ TOLGA KABAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Afganistan, Afanistan ekonomisi, kamu harcamaları, Afghanistan, Afghanistan economy, public expenditures
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 134
Özet
Kamu harcamalarının en önemli özelliği, kamu hizmetlerinin yerine getirilmesi amacıyla belirli ölçütler çerçevesinde yapılmasıdır. Kamu hizmetlerinin gerçekleştirilmesinin asıl amacı ise toplumda yer alan bireylerin refah seviyelerinin yükseltilmesi ile ilgilidir. Kamu harcamaları genel olarak kamunun ihtiyaçlarının karşılanması amacıyla devletin mal ve hizmet satın alması ve bunun için bir harcama yapmasını ifade etmektedir. Böyle bir olgu Afganistan gibi gelişmekte olan ülkeler açısından daha büyük bir öneme sahiptir. Dolayısıyla kamu kesimi harcamalarının, toplumların ekonomik açıdan büyümelerine ve refahlarına katkıda bulunup bulunmadığının incelenmesi önemli bir konu olarak ortaya çıkmaktadır. Bu çalışmanın amacı, kamu harcamaları inceleyerek, cari yatırım ve transfer harcamalarının büyüme üzerindeki etkilerini son yılara ilişkin verileri ele alarak sorgulamaktır. Bilemsel olarak Afganistanın kamu harcamaları, ekonomik, eğitim, sağlık durumuları, alt yapısı, gelir dağılımı ve yoksulluk üzerindeki etkilerinin genel hatlarını ortaya çıkarmayı amaçlamaktadır. Bu tez çalışmasında, Afganistan'ın yapısına dair genel görünüm hakkında bir takım özet bilgiler sunulmakla birlikte, ülkenin eğitim, sağlık sorunları ve aynı zamanda gelir dağılımı ve yoksulluk konularına değinilecektir. Çalışmamızla ilgili literatürdeki bilgilere dayanarak ülke raporlarını sunan konuyla alakalı çeşitli kaynaklardan, tablolardan grafikler ve verilerden faydalanılacaktır. Bu araştırma dört bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde araştırmanın problemi, amacı, önemi ve yöntemi açıklanıp ilgili araştırmaar incelenmiştir. İkinci bölümde Afganistan hakkında genel bilgi verilmiştir. Üçüncü bölümde Afganistanın genel ekonomik durumu incelenmiştir. Dördüncü bölümde Afganistanın kamu harcamaları hakkında bilgi verilmiştir. Son olarak sonuç bölümünde yorumlanmıştır.
Özet (Çeviri)
The most important feature of public expenditures is that they are made within the framework of certain criteria for the fulfillment of public services. The main purpose of the provision of public services is to increase the welfare of individuals in the society. Public expenditures generally mean that the state purchases and purchases goods and services to meet the needs of the public. Such a phenomenon is of greater importance for developing countries such as Afghanistan. Therefore, it is important to examine whether public sector expenditures contribute to the economic growth and welfare of societies. The aim of this study is to discuss the effects of current investment and transfer expenditures on growth by examining the public expenditures by examining the data regarding the recent years. Scientifically, it aims to outline the effects of Afghanistan on public spending, economic, educational, health, infrastructure, income distribution and poverty. In this thesis, a summary of the general outlook on the structure of Afghanistan is presented, but the country's education, health problems, as well as income distribution and poverty will be addressed. Based on the literature in our study, various sources, tables, graphs and data will be utilized. This research consists of four chapters. In the first chapter, the problem, aim, importance and method of the research are explained and related researches are examined. In the second part, general information about Afghanistan is given. In the third chapter, the general economic situation of Afghanistan is examined. In the fourth chapter, information about the public expenditures of Afghanistan is given. Finally, it was interpreted in the conclusion section.